Viimased kolm kuud kannatada, kuid...

...tegelikult võime juba praegu pidutseda. Eesti riigi maismaa- ja merepiiridel kehtivad juba peaaegu tunni jagu Schengeni õigusruumi reeglid. Seega, kes täna Soome või Lätti sõidab, ärge piiril enam passi pärast muretsega.

Lennujaamades hakkab meie jaoks piirideta Euroopa toimima siiski alles tuleva aasta märtsi lõpus, 30. märtsil. See on seotud lennugraafikutega, mis teatavasti muutuvad kevadise ja sügisese kellavahetuse ajal. Nõnda on siis veel pisut enam kui kolm kuud kannatada, et ennast täiel määral Euroopa Liidu vaba kodanikuna tunnetada (jätame britid siin oma eripäraga kõrvale).

See on suur tähis Eesti turvalisuse ja samas ka avatuse kasvatamisel. Ühest küljest loob Schengeni ruum meile uusi võimalusi nii väljapoole minevale kui sissepoole tulevale inimeste ja kaupade liikumisele. Teisalt võimaldab aga üleeuroopalise infosüsteemiga liitumine paremat kontrolli kuritegelike ettevõtmiste suhtes.

Täna pärastlõunal on Tallinna sadamas oodata surejoonelist üritust Schengeni õigusruumiga liitumise tähistamiseks. See on kindlasti sündmus, mida ei maksa häbeneda. Eesti on teinud suure sammu lähemale Euroopa südamele!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Milliseid takistusi meil siis enam pole? Passi näitamist suureks takistuseks küll pidada ei saa. Viisavabadus ju Euroopa riikidega suht ammune asi. Lennujaamade turvakontroll on palju häirivam (kui keegi väidab, et küüneviili või taskunoaga on võimalik lennuk kaaperdada, siis pole selle tüübi peaga kõik korras).
Marko Mihkelson ütles …
Hea anonüümne: Tunne rõõmu vabaduste suurenemisest!
Anonüümne ütles …
Ma ju väidan, et midagi eriti ei lisandunud. Propaganda seisukohalt väga OK sündmus aga lennujaamas pead ikka püksid maha ajama(või kingad jalast) :-) Ma muidugi reisin vähe, alla 10x aastas ja passi näitamine pole mulle kunagi ei alandav ega koormav tundunud.

Tõnu
Marko Mihkelson ütles …
Tõnu: Schengeni puhul korraga olulised nii reisimismugavuste suurenemine (eriti maismaa- ja merepiiril), kuid teisalt ka meie ühinemine üleeuroopalise infosüsteemiga kurikaelte tabamiseks. Viimane on nähtmatu, kuid väga efektiivne.
Anonüümne ütles …
See juba teine jutt.
Rahu
Tõnu

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA