Häda mõistuse pärast

Nii nagu mõni päev tagasi siinsamas kirjutasin, käivitas Venemaa Eesti vastased varjatud majandussanktsioonid. Seda ei tehta riiklikul tasemel, vaid läbi ametkondliku surve või siis ettevõtlusringkondade kaasamise.

Ärileht "Vzgljad" kirjeldab oma tänases artiklis, kuidas Venemaa supermarketid on keelamas Eesti kaupade müüki ning kuidas lihatootjad on keeldumas Eesti sigadest.

Varem on tulnud uudiseid, et näiteks Kamtšatka poolsaarel (meist 11 ajavööndit eemal) on kauplused välja riputanud teadaanded, et neilt pole mõtet Eesti kaupu küsida. Samuti on kuulda, et transiidiettevõtted on allumas Putini korraldusele ning ümber suunamas oma kaubavoogusid.

Moskva linnapea Juri Lužkov läks veelgi kaugemale ja nõudis kõigi majandussuhete katkestamist Eestiga. Lužkov on tuntud emotsionaalsete avalduste poolest, kuid sellele vaatamata võtavad käskutäitvad ametnikud tänaste Venemaa ülemuste juttu puhtama kullana kui varem.

Seega pole välistatud, et lähematel päevadel ja nädalatel võivad Venemaaga kaubandussuhteid omavad ettevõtted põrkuda emotsionaalse vastuseisuga. Võidakse rakendada erinevaid administratiivse surve mehhanisme, alates büokraatliku paberimajanduse võimalustest kuni otsese ähvardamiseni.

Kuid juba praegu võib öelda, et sarnased sanktsioonid ei ole kuigi efektiivsed. Nagu oleme varasemaltki kogenud ning äsja näinud Gruusia pealt, siis seesugune käitumine pole lihtsalt jätkusuuteline.

Sellised sanktsioonid lihtsalt ei ole 21. sajandi mall ning Venemaa peaks taandama vastasseisu otsimise partnerlusega. Muidugi, kui see ikka mahub Kremli agenda piirimaile. Meie vastu on ju sanktsioone või majanduspiiranguid rakendatud varemgi. Kas tõesti pole need õpetanud, et tulemused on täpselt vastupidised ametliku Moskva lootustele.

Eesti valitsus peaks tõsiselt kaaluma teema tõstatamist Euroopa Liidu ministrite tasemel ning võtma kindla positsiooni, et Euroopa Liidu kõnelused partnerlusleppe uuendamiseks Venemaaga ei saa alata enne, kui Moskva on sarnasest survemehhanismist loobunud

Kommentaarid

KT ütles …
väga hea esinemine venekeelses BBC's!
Eddiesmoments ütles …
aga, issand jumal, mida nad SIIS seal sööma hakkavad... Mu isa käis Venemaal mitmes kohas oktoobris ja koges küll, et paljud kauplused olekski eesti kaubata purutühjad nagu nõukaajal.
Elina A. ütles …
Ei ole ma Venemaa ja ammugi mitte venelaste spetsialist. Venelane on minu arvates lihtsalt täiesti etteaimamatu. Aga see mõte tekkis ka minul, et mida siis venelased lõpuks sööma hakkavad. Vanasti huugasid igas Eesti rajoonis piima- ja lihakombinaadid jms, aga siinsed poeletid olid tühjad. Kõik läks idapoolsete täitmatusse kõrri. Kas siis tõesti on venelased nüüdseks saanud nii töökateks, et suudavad ennast ise ära toita?
Transiidi võib ju Venemaa viia ümber Eesti, aga kauaks sedagi lõbu neile jätkub. Varsti on nad juba kõigiga tülis.
Anonüümne ütles …
Ma ei saa aru, miks Paet ja tema nõunikud absoluutselt mitte midagi aktiivset ette ei võta?
Anonüümne ütles …
miks ma ei näe, et oleks juba tõstatatud see küsimus EL-s.

ma saan aru, kui lihtkodanikud räägivad, et valitsus või riigikogu "peaks" seda tegema ja "peaks" teist tegema.

aga kui tipp-poliitik räägib, et poliitikud "peaks" midagi tegema, siis tekib küsimus, et millest selline impotentsus.

teie ise oletegi ju need, kes "peaks" neid asju tegema. saage aru, vastutust ei ole enam kuhugi mujale lükata.
Marko Mihkelson ütles …
Kõigile: luban siiki arvata, et Eesti pärast Venemaa nälga ei sure, ja kindlasti ka vastupidi:) Iseasi on siiski kogu toimuva eesmärk. Kas selleks pole siiski mitte meie sisepoliitilise jõududevahekorra muutmine? Kremli soosik on ju valitsusest ja otsustamisest eemal.

Aga mis puutub valitsusse ehk välisministeeriumisse, siis loomingulisust ning aktiivsemat Vene propagandale vastutöötamist võiks rohkem küll olla.
Anonüümne ütles …
Aga mis roll võiks selles vastutöötamises olla Riigikogu väliskomisjonil ja selle liikmetel, hr Mihkelson?
Aare ütles …
Putini ähvardus tarnsiidi ümbersuunamisest on minu meelest absurd. Olen täiesti veendunud, et ta üritaks naftavoogu hoopis suurendada, sest valuutat impeeriumi laiendamiseks ei saa iialgi küllalt.
Minu meelest oleks hea aeg maailmale meelde tuletada, kuskohast sakslased enne teist maailmasõda kontsentratsioonilaagrite pidamist õppisid.
Anonüümne ütles …
Kuidas kommenteerite asjade käigu - massimeeleavaldused, mille mahasurumiseks on vaja sõjaväge või muul viisil teravnemine - VFi väed Eestisse nö oma kodanikke kaitsma - võimalikkust? Spekulatsioone ju liigub ja kas poleks see VF jaoks sobivaim asjade käik? Aitäh. Püsilugeja.
Anonüümne ütles …
jah, liigub kuulujutt FSB orgunnitavast terrori vòrgust
Anonüümne ütles …
Eestile oleks vaja korraliku, head, pidevalt uuenevat vene- ja ingliskeelset infoportaali, millele viidata vajaduse korral.

Seal peaks kajastuma Eesti ajalugu, ausad faktid ja eestlaste kaalutlused koos selgete põhjendustega.

Hetkel tegutsevad kümned, kui mitte sajad tavalised eestlased maailma uudistefoorumites ja üritavad vastu panna seal lokkavale Vene propagandale (igas foorumis on olemas venelased, kes ajavad nagu ühest suust ühte juttu). Foorumid ei ole küll primaarne kanal, aga samas on neid palju ja inimesed mujal maailmas ikkagi loevad neid. Kui seal oleks valdav ainult Vene poole nägemus, oleks see Eestile järjekordne kaotus, selle asemel, et tekkinud olukorda oma olukorra tutvustamiseks ära kasutada.

Kohati on küll tunne, et Eesti võimud võiksid teha rohkem ja me teeme hetkel seda tööd, mida võiks teha mõni valitsuse teenistus: s.o. valgustada maailma sellest, mis toimub. Ka YouTube'i videote linkidele on maailma foorumites aktiivselt osutanud tavalised eestlased.

Hetkel ma isegi ei leidnud venekeelset lehte, mis oleks korralik ja kus oleks Eesti ajalugu erapooletult ja kokkuvõetult kirjas. Ei ole head infoallikat, mida inimestele linkida.
Anonüümne ütles …
Miks on USA vait kui sukk?
Marko Mihkelson ütles …
Ports vastuseid:

Väliskomisjon arutab täna oma istungil Vene-Eesti suhete seisu ja neid samme, mida astutakse või peame astuma Venemaa surve taandamiseks.

Vene vägedest. Ei tea informatsiooni, et seesugune mõttekäik võiks üldse olla Venemaa poliitilisel tipptasandil. Samas, eelmisel nädalal avaldatud avaliku arvamuse küsitlus näitas, et 22 protsenti venemaalastest näeksid N. Liidu taasloomist koos Balti riikide anastamisega. Seega pinnast manipulatsiooniks on.

Infosõjale vastuseisust. Arvan, et Eesti valitsus peab tegema kiired järeldused ning astuma sammud, et Venemaa poolt laiahaardelisele propagandasõjale jõuliselt vastu astuda. Meid rünnatakse laial rindel ja me peame sellele vastu seisma. Üks idee lisaks paljudest on ETV24 portaali kiire inglise ja vene keelde teisendamine, lisaks Balti riikide lõikes mõjusa Vene riiklikule propagandale alternatiivse venekeelse telekanali loomine. Viimast teemat püüan blogis lähemalt läbi kirjutada.
Anonüümne ütles …
Meil Eesis on selge riigireetur. Selleks on Savisaar, kelle sihiks on saada Eesti Vene Fõderatsiooni osaks ja sellepeale ise "Eestimaa kubermangu" kuberneriks.
Mida sellest asjast arvavad ja ette võtavad meie riigimehed?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?