Sarkozy lööb Royali ja saab presidendiks

Sellise järelduse võib teha Prantsusmaa presidendivalimiste esimesest voorust, mille esialgsed tulemused andsid selge võidu parempoolsete kandidaadile Nicolas Sarkozy'le.

Tõsi, lõplikult otsustab Prantsusmaa tulevase presidendi valimiste teine voor 6. mail, kuid esialgsete pollide põhjal on Sarkozy'l sotsialistide kandidaadi Royali ees umbes 8 protsendine edumaa (54% vs 46%).

Kui Sarkozy edu oli ennustatav, siis tänase päeva suurimaks üllatuseks oli rahva suur valimisaktiivsus - 85 protsenti. See on viimase 50 aasta kõrgeim ning annab silmad ette ükskõik millistele demokraatlikele valimistele. Riigikogu käis ju meil valimas napilt üle 60 protsendi.

Eks kõrge aktiivsus ole veenvaks kinnituseks, et Prantsusmaa ootab muutusi ning värsket liidrit. Suure väsimuse ja pettumuse kinnituseks oli rasvane "ei" Euroopa põhiseadusleppe referendumil. Olen ka ise viimastel aastatel paljude prantsuse sõprade arvamustes tundnud tüdimust Chiracist ning ülikoormavast sotsialistlikust süsteemist. Seepärast ka see, väga tavalise Lääne-Prantsusmaa väikelinna keskklass, ootab pigem Sarkozy võitu.

Ja lõppeks, kuidas ka ei lõpeks valimiste teine voor (Royali võit oleks siiski suurüllatus), on uus ajastu Prantsusmaa ajaloos juba alanud. Chirac on tänasest ajalugu ning tulevased viis või isegi kümme aastat kannab Prantsusmaa hoopis teist nägu. Loodetavasti hakkab "lonkavate partide" aeg Euroopas ümber saama.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Loodetavasti suudab Sarkozy ohjeldada ka Prantsusmaale probleemiks muutunud immigratsiooni.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?