Räägime Liibüast, mõtleme Saudi Araabiale


Täna on väga tähtis päev, mis võib oluliselt mõjutada edasisi arenguid araabiamaailmas. Kuigi maailma tähelepanu, sealhulgas ka Euroopa liidrite oma, on suunatud Liibüale, ei tohi mingil viisil silmist lasta sündmusi Saudi Araabias. Kui šiiitide vähemus, kes elab kuningriigi naftarikkas idaprovintsis,  võtab tõepoolest tuld Iraani väidetavatest ässitustest,  võib nii regionaalne julgeolek kui näiteks maailma naftaturul toimuv saada tõsiselt häiritud.

Suhtlusvõrgustike kaudu on tänaseks üritatud kokku kutsuda raevupäeva meeleavaldusi, kuigi kuningriigis on väljaastumised keelatud. Eile tuli Qatifis (asub Idaprovintsis, elanikke umbes pool miljonit) tänavatele 800 inimest, kelle pihta avasid korrakaitsejõud kummikuulide tule. Väidetavalt ei saanud keegi surma. Tänane päev näitab, kui kääriv on tegelikult olukord. Juba on ka teada, et järgmine raevupäev on välja kuulutatud 20. märtsiks.

Ei maksa unustada, et Saudi Araabia on maailma suurim ja mõjukaim naftatootja. Juuresoleval kaardil (allikas: Stratfor) on näha, et maailma suurim naftaväli - Ghawar, kus päevas pumbatakse 5 miljonit barrelit toornaftat, asub otse šiiitide asuala südames. Seega igasugune võimalik vägivald või rahutuste laienemine võivad kiiresti kasvatada maailma naftahinda. 

Kuid veelgi olulisem sellest on küsimus, kas ja millisel määral on Iraan suuteline raputama ümberkaudsete riikide sisepoliitikat. Bahreini rahutuste taga nähakse näiteks otseselt Iraani huve. Samuti pole Iraani ametisikud varjanud oma negatiivset suhtumist Saudi Araabiasse. 

Täna Brüsselis kogunev Euroopa ülemkogu suunab tähelepanu Liibüale, osati ka Egiptusele. Samas oleks hädavajalik ka laiem ja strateegilisem pilk kogu regioonis toimuvale. Siiani on näiteks Euroopa välisministrid olnud sündmustest samm-paar taga.

Meile on seejuures oluline, et vaatamata keerulisele olukorrale Euroopa lõunanaabruses ei kaoks ressursid ega tähelepanu ka idanaabruselt. Euroopa peab tunnistama, et võrreldes mõne aasta tagause ajaga on kogu naabrus muutunud oluliselt ebastabiilsemaks ning see nõuab tugeva ja ühiselt toetatud välispoliitika ajamist.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Hea faktide kogum, suundumus on aga natukene vale. Üks väike nüüans jäi arvestamata: seni kuni USA, täpsustan Suurbritannia, on terve, ei juhtu Saudi Araabiaga mitte midagi.

http://belagor.livejournal.com/21433.html
Ulaf ütles …
Suurim tootja peaks CIA andmeil olema Venemaa, kuid vahe teise koha Saudi Araabiaga ei ole suur. Aga eksportijana on Saudi Araabia vaieldamatult suurem. Seega maailmale olulisem.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA