Diplomaatide lisatöö - reporteriamet


Postimehe endise väliskorrespondendina ei suuda ma mõista, miks meie tänased meediaväljaanded ei väärtusta välismaailma kajastamist läbi meie endi reporterite silmade. Üksnes ERR on viimastel aastatel suutnud oma taset tõsta, hoides korraga kolme väliskorrespondenti (Brüsselis, Moskvas ja New Yorgis). Kiitus nendele!

Maailm meie ümber on täna oluliselt kirevam ja meid igast küljest mõjutavam kui näiteks 1990ndate aastate lõpul. Siis suutsin Postimehe peatoimetajana omanikele ära seletada vajaduse saata reporterid Moskvasse (olin seal ise töötanud 1994-97), Brüsselisse ja New Yorki (Neeme Raud jagas ennast ETVga). Täna pole Postimehel ühtegi väliskorrespondenti.

Paremaga ei saa hoobelda ei Päevaleht (kui Jaanus Piirsalu välja jätta), Õhtuleht, Eesti Ekspress, Delfi ega teised. Rääkimata siis eratelekanalitest. Kindlasti on omatehtud välisuudised kallid ning nõuavad ajakirjanikult täielikku pühendumust. Omal ajal kirjutasin Moskvast tihti mitu lugu päevas. Ja siis polnud ei google'it, wikipediat, digifotograafiat ega isegi korralikult töötavat internetti:)

Meie ajakirjanduse keskendumine suures plaanis Eesti uudistele on arusaadav ja loomulik, kuid selle kõrval on välisuudised jäetud justkui teiste teha. Agentuuride pildid ja tekstid on loomulik osa maailma kajastamisel, kuid otsati on suur vahe, kas näiteks Liibanonis hetkel toimuvat kajastab prantslane või eestlane. Väga hea, et Delfi, Ekspress ja ERR on oma ajakirjanikud nüüd sinna saatnud.

Minu Facebooki sissekandele tekkis eile samal teemal elav debatt (100 kommentaariga), kus Leslie Leino ütles minu meelest väga täpselt: maailmast huvituvad võõrkeeli oskavad noored võõristuvad meie meediakanalitest ning nende tagasivõitmine on keeruline.

Helsingin Sanomatel on näituseks praegu 8 väliskorrespondenti, lisaks kodus veel 15 ajakirjanikku, kes oma lugejatele maailma avavad ja seletavad. Näiteks Kairo sündmuste hakul saadeti kohale kohe 3 ajakirjanikku, nende hulgas ka fotograafid.

Meil on aga viimasel ajal omamoodi trendiks kujunenud meie saatkondade ja diplomaatide kasutamine justkui reporteritena. Erandjuhtudel on see kindlasti arusaadav, kuid eks ta samas peegelda ka meie väliskorrespondentide põuda. Muidugi pole mõeldav, et ajakirjanikud jõuavad igale poole, kuid nii palju peaks neid küll olema, et erinevaid sündmusi lahti seletada kas kohapealt või toimetusest.

Ideeaalpildis võiks ühel Eesti väljaandel olla täna vähemalt viis välismaal töötavat korrespondenti - Euroopa korrespondent Brüsselis, Ameerikat kattev ajakirjanik Washingtonis või New Yorgis, Moskva korrespondent, Hiinat ja laiemat Kagu-Aasiat kattev ajakirjanik Pekingis ning üks roteeruva või liikuva asukohaga korrespondent. Viimase asukoht oleks sõltuvuses parajasti maailmas toimuvaga. Ehk siis näiteks antud juhul oleks kindlasti huvi keskmes Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas toimuv.

Mõistagi on see vaid minu isiklik arusaam sellest, kuidas võiks tänast maailma meile meie enda keele ja meele kaudu paremini koju kätte tuua. See on küll pealtnäha kulukas, kuid ühele endast lugu pidavale kvaliteetväljaandele ei tohiks see siiski olla ületamatu ülesanne või eesmärk. Liiati nägime äsjaste Saksamaa liidumaa valimiste aegu, kui suur mõju kohalikule elule on just maailmas toimuv. Otse loomulikult mängis siin oma rolli just meedia.

Rohkem kui kunagi varem ajaloos on meedia osaline maailmasündmuste mõjutamisel. Viimases blogiloos just mainisin Al Jazeera näidet Lähis-Idast. Facebook, Twitter ja teised sotsiaalmeediumid näitavad, et riikidevahelisi suhteid ei mõjutata üksnes saatkondadest või välisministeeriumitest. Klassikaline diplomaatia on juba ammu muutuste keerises. Seepärast oleks äärmiselt oluline, et ka Eesti oma väikeste ressursside juures oleks maailmas veidi paremini nähtav ka läbi meie enda ajakirjanduse aktiivsema kohaloleku. Ma olen kindel, et väljaanne, kes esimesena panustab senisest rohkem välismaailma kajastamisele, võidab juurde ka lugejaid/vaatajaid/kuulajaid. Hetkel on siin selge edumaa ERRil.

Ah jaa, see loo juurde lisatud pilt pärineb 1996. aasta detsembrist. Pärast 9 tundi ootamist ning koos Vene sõjavangidega supi lõrpimist õnnestus mul Postimehe ajakirjanikuna teha soovitud intervjuu tšetšeeni välikomandöri Salman Radujeviga. Mäletatavasti oli tema juhitud üksus korraldanud sama aasta jaanuaris pantvangioperatsiooni Kizljaris ja Pervomaiskis. Radujev hiljem vahistati föderaaljõudude poolt ning ta suri Solikamski vangilaagris 2002. aastal.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ajal kui grupp eestlasi on ikka veel pantvangis mõjub siin ühe "pantvangioperaatoriga" ühel pildil kekutamine ju lausa pentsikult. Või mis?
Marko Mihkelson ütles …
Ajakirjaniku töö on kajastada kõikide poolte arvamusi võimalikult objektiivselt. Kui see muidugi võimalik on.
Hg ütles …
Kuidas siis meeleolud, mõtted mägede poegade mail..internet paistab toimivat..:))
Anonüümne ütles …
Imelik, et ikka veel ka poliitikud imestavad meie ajakirjanduse üle. Et huvitav-huvitav, nad ei taha või ei viitsi teha normaalset ajakirjandust, et arusaamatu jne. Olemasolevast ajakirjandusest ei tulegi kunagi enam midagi. Muutus või areng saaks toimuda vaid juhul kui oleks võimalik luua uus sõltumatu ja ausatest ja andekatest ajakirjanikest koosnev (interneti)meedia väljaanne. Kui on olemas mingid rahvuslikult meelestatud ärimehed kes oleksid valmis sellist üritust toetama siis see oleks pääsetee olukorrast. Ma arvan, et ka esialgu vähese resursiga oleks võimalik midagi liikuma panna sest vajadus hea ajakirjanduse järele oleks minu meelest suur. Praegune surnud ajakirjanduse seis on loodud kunstlikult, selle tulemuseks on, et inimesi ei huvita toimuv ja kõrvu jääb vaid kaks vastandit - halb, korrumpeerunud ja venemeelne keskerakond, ning neile vastanduv reformierakond (kusjuures seda vastandumist rõhutabki keskerakond ise, et kõik keskerakonna vihkajad ikka igal juhul reformierakonna poolt hääletaksid). Tulemuseks on, et kesk ning reform sisuliselt valitsevad riiki, jagades omavaheliste häältega kõik olulised ametikohad. Üks väheseid riigis olulisi poste mis on nende poolt mahitamata on peaprokuröri koht ja see saab ilmselt olema järgmine sihtmärk.

Sandy Casar

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA