Ülisalajased e-hääled

Viimastel päevadel on mitu inimest minu käest küsinud, et kas Riigikogu valimistel antud e-hääled on täielikult salastatud või on siiski teada, millistest valimisjaoskondadest nad pärinevad. Tunnistan, et kohe alguses jäin küsijale vastuse võlgu. Hiljem aga täpsustus, et e-häälte pärinemine on valimiskomisjonile mõistetavalt teada, kuid neid avalikult ei kuvata.

Mida aasta edasi, seda enam valijaid teeb oma otsuse e-hääletamise kaudu. Seekord oli meil rekordiliselt 140 000 e-valijat. Samas on meil aga kujunenud seis, et pabersedelil antud hääled on jaoskonnapõhiselt avalikult tuvastatud, kuid e-hääled mitte. Nii on kujunenud olukord, kus Riigikokku valitud rahvaesindajal puudub täielik ülevaade sellest, kuidas jaotusid ringkonnas temale antud hääled. 

Mina sain äsjastel valimistel täpsustatud andmetel Harju- ja Raplamaal 3943 häält, millest 1708 olid e-hääled ehk siis koguni 43 protsenti. 2007. aastal oli e-hääli mul viis korda vähem - 332 (11% kõigist häältest). Sarnane trend oli nüüd paljudel kandidaatidel. 

Valimisjaoskonnad saavad ju vastavalt kehtivale seadusele enne valimispäeva teada, kes valijatest on andnud e-hääle. Mõistagi on põhiseadusega tagatud hääletamise salajasus. Samas ma siiski usun, et targad masinad suudavad hääled kokku lugeda ka selliselt, et kodanike põhiõigused on kaitstud ning samas on ka teada, millisest jaoskonnast e-hääl anti. Tõsi, valimistulemuste endi kokkulugemine ei käinud seekord küll e-riigile kohasel viisil. Aga asja annab ju alati parandada:)

Kommentaarid

Indrek ütles …
Olgem täpsed. Kokkulugemine käis e-riigile kohaselt, kiirelt ja korrektselt. Asi oli kokkuloetud andmete esitamises veebiliideses.
Marko Mihkelson ütles …
Nõus, kuid üldmulje tuleneb ikkagi andmete avalikuks tegemisest. Oleme vist esimesed maailmas, kus selleks kasutati FBd ja Twitterit:)
Anonüümne ütles …
Sinu blogi on google otsisõnale "blogi" teise koha tulemus. Päris hästi SEO'tatud, ei tea kas tahtlikult või täiesti juhus. Igatahes, katsetan pikemate tekstidega oma programmi jupikest arvutis ja sinu tekstid käivad sellest suht tihti läbi. Edgari blog on kohe sinu ees, aga see on kuri inimene jne. et teda pigem ei kasutaks. Aga "keep up the good work"!
Anonüümne ütles …
Korra tekkis kahtlus, kas hääl ikka läks õigele mehele

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?