President Medvedev - andestage Hodorkovskile!


Täna, 15. detsembril, algab Moskva Hamovniki kohtus ajalooline istung. Kohtunik Viktor Danilkin alustab mitmeköitelise kohtuotsuse ettelugemist. See võib võtta päevi. Süüpingis istub ei keegi muu kui Mihhail Hodorkovski - tänase maailma ehk üks tuntumaid meelsusvange. 

Tegelikult pole Danilkini otsustada mitte niivõrd kohtumõistmine Hodorkovski ja tema kaaslase Platon Lebedevi üle, kui lõpliku verdikti määramine Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile. Just Hodorkovski kohtuprotsessi tulemus määrab lõplikult, kas Medvedevi sõnadel õiglasest kohtupidamisest ning õigusriigi põhimõtetest on mingigi alus. Tegemist on Kremli kohtupäevaga.

Eile pöördusid kümned lääneriikide avaliku elu tegelased (nende hulgas ka meie eurosaadikud Tunne Kelam ja Kristiina Ojuland) avaliku kirjaga Venemaa presidendi poole. Selles öeldakse muuhulgas, et "stabiilsed ja usalduslikud suhted Venemaaga saavad eksisteerida ainult siis, kui meie fundamentaalsed ühised väärtused on jagatud ja rakendatud: kui inimõigused on kaitstud, omandiõigus kindlustatud ja õiglus allutab korruptsiooni".

Eelolevad päevad saavad olema määrava tähendusega Venemaa lähitulevikku silmas pidades. Kui Hodorkovski ja Lebedev peaks surutama taas pikkadeks aastateks vanglaseinte vahele, tähendab see ühemõtteliselt Venemaa presidendi enda sõnade murdmist. Venemaa ei saa moderniseeruda ilma korruptsiooni allutamiseta, õigusriigi põhimõtete austamiseta ega iseenda konstitutsiooni sätteid täitmata.

Kutsun siinkohal üles ka teisi Eesti poliitikuid aktiivselt sõna võtma Hodorkovski ebaseadusliku protsessi lõpetamise poolt ning kutsuma üles Venemaa presidenti kinnitma reaalsete tegudega oma väljaöeldud sõnu - Venemaa on õigusriik.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
Kolm põhjust/oletust, miks lükati kohtuotsuse ettelugemine 27. detsembrile.

Esiteks, homme peab rahvaga televestluse peaminister Putin. Teiseks, USA Senat peaks hääletama START leppe üle tuleva nädala algul. Kolmandaks, vana aasta lõpp ja uue algus välistab suure rahvusvahelise ja kodumaise tähelepanu. Kindlasti võib põhjuseid veelgi olla.
Anonüümne ütles …
Teadmiseks, et hr. Hodorkovski oli Rotschildide mõjuagent Venemaal.

Kõrged ärimehed ja poliitikud maailmas teavad seda väga hästi.

Ma imestan, et siiski on neid, kes naiivselt arvab, et Hodorkovski vanglasse panek ei olnud Rotschildide poolt heaks kiidetud!

PS! Kas Arvo Pärt on tõesti siiras moosekant?
Hannes Pehlak ütles …
Faktiline täpsustus, avalikule kirjale kirjutas alla ka Indrek Tarand.
Anonüümne ütles …
Hero of local "elite"

http://mx1.warandpeace.ru/en/exclusive/view/54178/
Anonüümne ütles …
Rosneft andis Jukose osa BP-le. Sellest ajast peale vaibub läänes huvi Hodorkovski vastu. Hodorkovskist sai patuoinas.
http://www.bp.com/genericarticle.do?categoryId=2012968&contentId=7066710

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA