Põhja-Korea ja "kurjuse telg"


Põhja-Korea teisipäevane järjekordne provokatiivne muskliharjutus, mis nõudis vähemalt kahe Lõuna-Korea sõjaväelase elu, pole kahjuks üksnes hullumeelse diktaatori ja tema lähikondsete abitu katse paranoiasid peletada. Riik, kellel on tuumaarsenalis erinevatel hinnangutel  8-12 lõhkepead, võib tekitada oluliselt suuremat kahju, kui vaid kümnete Lõuna-Korea majade hävitamine kahuritules.

Mängus on ilmselt siiski suuremad panused kui üksnes järgluse kindlustamine diktaatoritoolil. Võimalik, et Põhja-Korea provokatiivne tegutsemine viimastel kuudel on seotud nende aktiivsuse järjekordse kasvuga tuumaprogrammi edendamisel. Vaatamata nälgivale rahvale on Pyongyang suutnud välja töötada kõrgtehnoloogilise plutooniumil ja uraani rikastamisel põhineva tuumaprogrammi. 

Mitmete allikate kinnitusel on Põhja-Koreal ja Iraanil viimase kümnendi jooksul kujunenud väga tihedad sidemed tuumaprogrammide vastastikusel arendamisel. Selles omab väidetavalt seoseid ka Süüria. Ka oon vihjeid, et Põhja-Korea on tarninud tuumatehnoloogiat Birmale. Samas on kogu see telg võimalik suuresti tänu Hiina suurtele huvidele. Esiteks on Pekingile kasulik USA sidumine Põhja-Korea teemal ning teisalt hoida energiarikas Iraan endale lähemal. 

Ainuüksi viimastel kuudel on Hiina naftaimport Iraanist kasvanud üle kolmandiku, kusjuures Peking on investeerinud Iraani juba üle 40 miljardi dollari. Alles 10. novembril teatas Hiina valitsuse esidnaja, et Peking suurendab oma investeeringuid Iraani nafta- ja gaasitööstuses. 

Samas on ilmne, et Pekingi huvides pole täieulatusliku sõjategevuse puhkemine oma vahetus naabruses. Hiinast sõltuv Põhja-Korea peab aga balansseerima provokatiivse pingekasvatamise ning mõõduka järeleandlikkuse vahel, samas aga oma tuumaprogramme edasi arendades.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ah, selge, kui kästi selgitada rahvale seda versiooni, siis jätkame samas vaimus....
Peaasi, et sinisilmsed jääksid uskuma, et esimesena tulistas Põhja Korea. Samas Lõuna Korea ei osalenud tol hetkel sõjalistel õppustel vaidlusalusel territooriumil, kus LK tunnistas, et sooritas "lääne suunas" „õppelaskmist“ esimesena , kuid põhja korealased „tõlgendasid“ seda ekslikult, ning saadi aru, et tulistati "põhja suunas", millele järgnes P.Koreapoolne suurtükituli. Jne , jne, jne.
Isegi kogenud lääne propadandamasin pidi seda lühidalt mainima ja vastavalt korrigeerima:
http://www.reuters.com/article/idUSTOE6AM05P20101123
Huvitav, kas sellega algatati "FED dollari" päästmisoperatioon? Või näideldakse veel natukene? Või "USA reset- poliitika" jõuab järgmisse faasi? Rahvusvahelised kõrghieraarhilised perekonnad (k.a. Suurbritanniast) jätkavad vaenulikku planeerimist USA (peamiselt rahva) poliitika vastu?
Anonüümne ütles …
anonüümik,
kas 1950 aastal alustas sõda ka lõuna korea?
Anonüümne ütles …
Sama riik, kes tegutseb põhimõttel „jaga ja valitse“ ja kes ei poolda kahe Koreea ühinemist.
Teadmiseks Lõuna-Koreea on olnud polügooniks inimeste vastupidavuse testimiseks. Marxismi loojad Londonis ja New Yorgis on rahul saavutatud tulemustega.
Sama riik, kes pidevalt organiseerib provokatsioone riikide k. a. kahe Koreea vahel.
Sama riik, keda kutsutakse maailma politseinikuks.
Sama riik, kes korraldab inetusi ja sigadusi maailmas liberaliseerimise ja demokratiseerimise loosungite all.
Sama riik, kes aastakümneid monopoolselt ekspordib Fed dollari reaalse väärtusega kaubandusliku impordi vastu.
Riik, kelle suhtes teostatakse järjepidevat „reset-poliitikat“ (mõiste on väljatoodud hr. Mihkelsoni poolt). Palun mitte segada mõistega „restart-poliitika“.
jne. jne. jne.

Informatsioon on nagu mürk, seda peab mõõdukalt andma.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA