NATO peab näitama ühtsust


Täna ja homme Lissabonis toimuv NATO tippkohtumine peab minu arvates andma väga selge signaali ehk tulemuse: viimaste aastate sisemise rabeduse asemel tuleb NATO liikmermaade liidritel näidata ühtset ja kokkuhoidvat arusaamist alliansi tulevikust ja suhetest kolmandate riikide või organisatsioonidega.

Mõistagi pole see sugugi lihtne ülesanne, sest 28 liikmesmaal on ohtude ning nendele vastutegevuse leidmisel parajalt erinevaid lähenemisi. Seda oli kõige ilmekamalt tunnetada NATO eelmise, Bukaresti tippkohtumise eel ja ajal, mis paraku andis innustust nendele, kelle meele järele on alliansi sisemine lõhestatus.

Seekordse tippkohtumise peatähelepanu all on mõistagi strateegilise kontseptsiooni vastuvõtmine. Selle sisu on kuni avaldamise hetkeni NATO saladustempli all. Liikmesmaad on teinud dokumendi vormimiseks kompromisse, kuid vähemalt Riigikogu välis- ja riigikaitsekomisjonile teadaolevalt peaks selles kajastuma enamvähem kõik meile olulised teemad. Muidugi, lõplik otsus teksti osas sünnib alles Portugali pealinnas.

Tippkohtumise raames toimub ka NATO-Vene Nõukogu istung. Selle võimalikest tulemustest on eelnevalt paraku teada vaid see, et peasekretär Rasmussen soovib suhetes pöörata uue lehekülje. Olen siin blogis mõned ajad tagasi rõhutanud, et NATO-Vene koostöös on tunnetada paras hulk soovmõtlemist. Seepärast on tähtis Lissabonis vältida suuri sõnu ja pigem keskenduda konkreetsetele teemadele, näiteks transiidile Afganistani. 

Kuid ka siin ei tohiks minu arvates jääda tahaplaanile ühiste väärtuste küsimus. Kui me tahame rajada püsivamat ja suurema usaldusväljaga koostööd, siis on see võimalik ikkagi juhul, kui Venemaa juhtkond asub üldise moderniseerimisplaani raames demokratiseerima võimusfääri. Selleks pole palju vaja - tuleks näiteks järgida Euroopa Nõukogu, mille liige Venemaa on, ees võetud kohustusi ja põhimõtteid.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
Lissaboni kohtumine läks kindlasti paremini korda kui eelmine. Siin on strateegiline kontseptsioon, mis sisult meile täiesti hea: http://www.nato.int/lisbon2010/strategic-concept-2010-eng.pdf
Anonüümne ütles …
tere,
tore, et asjad liiguvad õiges suunas. eesti võib tunda ennast kindlalt lähimas tulevikus.
AGA nüüd peaks meie rahvateenrid keskenduma tõesti heaolu kasvule.
eesti inimene peab tundma ja aru saama, et ikkagi kõige parem on eestis luua pere, kasvatada lapsed ja vanaks saada. meil peavad olema kaasaegsed lateaiad, hea haridussüsteem, kaasaegsed haiglad, korralikud vanadekodud, hea infrastruktuur. eesti on piisavalt väike, et meil ei peaks olema siin ääremaasid. inimesel peaks olema võimalus elada sõrve säärel või setaomaal aga tal peaks tasuma ära käia tööl eesti suuremas keskuses. pole mõtet neid inimesi selle asemel lasta Soome või veelgi kaugemale. Palgatase peaks olema selline, et targem on ikka jääda eestisse.
praegu paljud ääremaade noored lähevad Tallinna või Tartu asemel hoopis välismaale. Parem ennast kuskil mujal ülestöötada.
kronja ütles …
marko, kuidas kommenteerite?

http://georgiamediacentre.com/content/portugese_prostitutes_story_dominates_news
Anonüümne ütles …
Marko, miks te ei kommenteeri Lisaaboni tulemuste teemal ?
Tulemused ei rahulda ?
Anonüümne ütles …
Kahju , et Marko ei kommenteeri Lissaboni kohtumise tulemuste teemal.
Aga siis anname sõna D. Rogozinile:
"The Russian ambassador to NATO, Dmitri Rogozin, told TIME on Tuesday night that the divisions of the past two years, when official ties with NATO have been frozen, helped uncover the "red line" that the alliance is unwilling to cross. "The 2008 crisis was a test," he said. "For NATO, it showed that even though their lover boy [Georgia] got a thrashing, they will not enter into conflict with Russia." Rogozin said that despite Saakashvili's overtures, the Georgian President "remains a criminal" in Moscow's eyes. "He shot Russian peacekeepers, which under international law is an attack on our entire country," he said. "But none of this impedes our relations with NATO."
"What has changed in NATO, it appears, is its stomach for challenging Russia in the former Soviet space. Russia has shown that it will not back down to Western pressure in its backyard, and for NATO, the help that Russia can provide on global problems — Afghanistan, Iran, North Korea, terrorism — is just too valuable to risk a confrontation in Russia's neighborhood. In any case, those are the lessons Russia is coming away with. "What's important for NATO and the E.U. has little to do with Georgia," ambassador Rogozin says."
TIME
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2033039,00.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?