President Obama peab muutma kurssi


Ameeriklased ütlesid eilsetel vahevalimistel - president Barack Obama peab muutma poliitilist kurssi. Enam kui 70 protsenti on rahulolematud riigi majandusliku olukorra ning valitsuse tegevusega. See tõigi kaasa valitseva erakonna suurima kaotuse vahevalimistel alates 1948. aastast. 

Vabariiklased võitsid ülekaalu esindajatekojas, mis nüüdsest teeb oluliselt keerulisemaks presidendi kavandatud muudatustepoliitika. Nagu ütles Nancy Pelosi asemel esindajatekoja spiikriks tõusev John Boehner: Obama peab oma poliitilist kurssi muutma. "Change" on siin mõistagi väga tähendusliku sisuga.  

Presidendile oli ehk eriti mõrudaks pilliks asjaolu, et tema enda endine senaatoripositsioon Illinoisis läks vabariiklastele. Samuti on teepartei (Marco Rubio ja teised) esindajad tõusnud vabariiklaste liinis Kongressi, tuues demokraatidele täiendavat peavalu. Teeparteid on seostatud konservatiivsema joonega, mis on olnud eriti rahulolematu Obama adminitsratsiooni tegevusega.

Lisaks said vabariiklased eile mitmeid suuri võite (näiteks Arkansas) ka kubernerivalimistel, kallutades sealgi enamuse enda poole. Seda kõike arvestades saavad Obamal olema eriti keerulised järgmised kaks aastat. 

Meie jaoks on ehk kõige huvitavam küsimus, kas ja kuidas mõjutavad vahevalimised USA poliitikat Euroopa suunal, eriti aga Venemaa "ümberlülituspoliitikas". Teatavasti on siiani Kongressis ratifitseerimata START leppe uuendus. Demokraadid suutsid küll hoida enamuse Senatis, kuid see pole veel täieline tagatis, et lepe ratifitseeritakse. Pole välistatud, et vabariiklaste mõju kasv Kongressis sunnib ka administratsiooni veidi enam tasakaalustama oma välispoliitikat ning rõhutama eeskätt tugevaid liidusuhteid oma Euroopa sõpradega. 

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Samas on vähe teada Tea Party võidukate kandidaatide välispoliitilistest vaadetest.

Rand Pauli seisukohad:

http://www.randpaul2010.com/issues/h-p/national-defense/
Anonüümne ütles …
arkansas võttis kubernerivalimised demokraat, paranda ära.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?