Tatrajant ja inforuum


Aktuaalse Kaamera eilne uudis sellest, kuidas Ida-Virumaal ning mitmel pool mujal Eestis on maad võtnud kergemat sorti tatrapaanika, näitab paraku kujukalt, millises inforuumis elab arvestatav osa Eesti elanikkonnast.

Seda on varemgi ette tulnud, et peamiselt Vene infokanalite haardeulatuses elavad eestimaalased on käitunud teisiti või olnud lihtsamini mõjutatavad massikäitumiseks võrreldes ülejäänud elanikkonnaga. Alles see oli, kui üks linnapea levitas teadet selle kohta, et euro-ootuses Eesti on valmistumas krooni devalveerimiseks. Ka siis oli Ida-Virumaal inimestel arvamus, et raha tuleb kohe ära vahetada.

Selles loos pole paraku midagi uudset. Mis siin inforuumist rääkida, kui meil veel mõnes vene lasteaias õpitakse tähti Lenini piltidega aabitsatest. Minu arvates on Eestis jätkuvalt alahinnatud kaasaegse infomõjutuse võimalusi massiarvamuse kujundamisel. Eriti, kui kõrvuti eksisteerivad vaba ühiskond ning autoritaarne range meediakontrolliga süsteem.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Olen nõus, et venelased elavad peamiselt vene infoväljas. Aga uskuge mind, Mihkelson, et mitte seetõttu, et nemad seda ei soovi ja mitte keeleliste probleemide tõttu (on olemas tõlked ning üleüldse väide venelaste totaalsest "umbkeelsusest" on pahatahtlik müüt). Vaid hoopiski seetõttu, et Eesti infoväli ei ole selleks valmis. Eesti infoväli tegeleb praegu aktiivselt vene lugejaskonna peletamisega. Eesti infoväli väldib (odava sülearvuti effekt !) positiivset või vähemalt neutraalset vene temaatika käsitlemist. Te tehke silmad lahti ja vaadake, kui palju igasugust alandavat jama kirjutatakse Eesti meedias, no võtame näiteks selle
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/juri-toomepuu-eesti-tuleviknbsp-kas-meie-koikide-siht.d?id=33082669
.
Mida kirjutavad kolumnistid Helmed, Maded ? Taro ? Mida kirjutate, õige küll veidi enam tasakaalustatult, teie ise ?
Kas on siis mingi ime, et venelased ei soovi sellises infoväljas asuda ?
Anonüümne ütles …
Venemaal hävis põua tõttu kolmandik tatrasaagist ja ennustatakse tatratangu hinna kahekordistumist. Jõukal keskklassil pole loomulikult põhjust mingiks paanikaks, aga toimetulekutoetusest või pensionist elatujal on täiesti ratsionaalne käitumine mõned kilod varuks soetada.
Muidumeez ütles …
Ratsionaalne oleks siis, kui ostetaks kilo-paar, paraku tähendab see ostupaanika, et ostetakse niipalju kui saab. Nägin ise Õismäel ühes Maximas, kuidas üks vene mammi pahandas, et tatart pole müüa, ta olla juba kolmes poes käind... Sama ratsionaalne oli ka omal ajal talongide eest kauba kokkuostmine, millest suur osa aastate pärast lihtsalt minema visati.
Niiet ratsionaalsusest on asi kaugel, paanika ei ole kunagi ratsionaalne.
kronja ütles …
"Minu arvates on Eestis jätkuvalt alahinnatud kaasaegse infomõjutuse võimalusi massiarvamuse kujundamisel"

ma loen siit küll välja, et marko pole rahul asjaoluga, et meie propagandamasin ei tööta piisavalt võimsalt ja tõhusalt. rohkem pappi, rohkem propagandat, rohkem ajupesu!

see on lihtsalt järjekordne näide, et tegelikult pole n.n. "autoritaarsel" ja "demokraatlikul" režiimil suurt vahet ollagi (mis pole muidugi mingi uudis)
w ütles …
Iroonilisel (või siis mitte nii iroonilisel) kombel tuleb möönda, et devalveerimispaanikaga kaasaminejad, kes 2009 suvel-varasügisel vahetamisel eelistasid EURile USD, on võitjad, parim tagasivahetuse oli mõni kuu tagasi, aga ilmselt tuleb veel uuesti, kuigi ka täna pole sugugi kahjulik USD jälle EEKu või EURi pöörata.
Anonüümne ütles …
kui mina oleksin venelane poleks ka mulle eesti inforuum eriti südamelähedane, sest see pidev eestlane vs venelane ajab küll südame pahaks. mis puudutab aga tatrapaanikat siis tahaks kuulda mida on Mihkelsonil siis öelda kui tatra hind ülessepoole kerkima hakkab.
Anonüümne ütles …
kui mina oleksin venelane poleks ka mulle eesti inforuum eriti südamelähedane, sest see pidev eestlane vs venelane ajab küll südame pahaks. mis puudutab aga tatrapaanikat siis tahaks kuulda mida on Mihkelsonil siis öelda kui tatra hind ülessepoole kerkima hakkab.
Anonüümne ütles …
Õige, peame töötlema oma elanikke lääne lekaalide järgi ise! Juhul, kui peremees vahetub, siis tuletame meelde oma elanike töötlemist vananenud ida meetoditega. Rusikareegel on see, et peremees peab alati jääma rahule. See on testjärguline, mis moodsate loosungite (ideoloogia suundade) all seda teostada, kas „minu au on truudus“ või „alati valmis“, või „demokraatia, liberalism“ jne.

Igal juhul, jagunevad rollid alati järgmiselt: meie etendame, peremehe teenrid arbitreerivad. Kui etendus meeldib neile, siis saame hea reitingukoha, vastasel juhul peame pingutama.
Anonüümne ütles …
"Eriti, kui kõrvuti eksisteerivad vaba ühiskond ning autoritaarne range meediakontrolliga süsteem."

See vaba ühiskond on liialdus nagu on liialdus ka range meediakontrolliga süsteem.
Kui see meediakontroll nii range oleks siis ma ei kuuleks Moskvas 91,2 Mhz olevat raadiojaama "Ehho Moskvõ" ning ei leiaks olles seal internetist igasuguseid uudiseid igale maitsele.
Anonüümne ütles …
ma olen siinsete venelaste käest ka uurind, kas nad "ehhõ moskvõd" kuulavad või loevad nt "nezavissimaja gazetat".

vähemalt minul onn jäänud mulje et neid kanaleid kas ei teata või siis lihtsalt ei tarbita.

miks?

"sest need räägivad venemaast halba"

salasilm
kronja ütles …
salasilm, mis sind üllatab? kohalikud venelased ei vaata ka eesti kanaleid/uudiseid täpselt samadel põhjustel - sealt tuleb sitta teavet venemaa kohta.

objektiivselt vaadates - majanduslikust vaatevinklist - läheb venemaal üsna hästi, meeldib see kellegile või mitte ja mis iganes põhjusel neil hästi läheb (türgi, eesti ja muud odavad puhkusekohad on venelasi täis, aastast aastasse aina rohkem). ja keskmisel inimesel on sügavalt pohhui sellest, kes seal võimul on, kui ta oma kopika kätte saab ja kord aastas all-inclusive pakett ostes saab nädal-paar hotelli basseini ees vedeleda.. ja kuna see tõus toimus muuhulgas ka putini ajal - olgu see kokkusattumus või mis iganes - siis enamus teda toetabki..
Anonüümne ütles …
antud konteksti puhul pole oluline see, kas venemaal läheb majanduses hästi( nagu alati,kelele ja kui paljudel, jne), vaid asjaolu, et siinsed venlased tahavad näha seda "ideaal-venmaad"( seda viimast putini riiklikud kanalid ka pakuvad) ja seetõttu ei saa siinsed venelased üldse aru, miks eestlane venemaad ei väärtusta.

et kuidas te ei saa aru, et venemaa on hea!?!?

mis värk on eestlase mätta otsast, pole vist mõtet seletadagi:)


salasilm.
kronja ütles …
ot, miks ta siis oluline ei ole? väga oluline on.. kui riigil (ja rahval) läheb hästi siis suhtutakse suhteliselt pohhuilt sellesse, kes "rooli" juures on.

noh, vaata seda niipidi - olid tööl firmas X, see müüdi maha ja nüüd on ta osa suurest firmast Y. sul tõsteti palka ja lubatakse kord aastas firma kulul reisil käia.

kas sind kotib, kes seal "roolimas" on? kas sind kotib, mida konkurendid sinu firmast räägivad? ilmselt mitte..
Anonüümne ütles …
asi pole selles kas nad seal venemaal kuulavad seda ehho moskvõ'd või mitte vaid selles, et neil on võimalus seda kuulata. samamoodi on neil võimalus lugeda internetist ükskõik mida. seega ei saa rääkida rangest meediakontrollist. samamoodi on võimalus ennast meedias väljendada igasugustel novodvorskajatel ja latõninatel.
Anonüümne ütles …
Olen täiesti nõus, et tegemist on vale inforuumiga.

Kuid peab arvestama samalaadse tõigaga, et vale infoallikas võib samuti paikneda ookeaani taga.

http://belagor.livejournal.com/614.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA