Euroopa ei tohi olla ükskõikne

Juba mõnda aega on pandud proovile Euroopa ja tegelikult kogu läänemaailma väärtushinnangute tegelik sisu. Kui me ei pööra vähimadki tähelepanu sellele, mis toimub inimõiguste ja kodanikuvabadustega meie ühes suurimas naaberriigis - Venemaal, siis kõik katsed ehitada pragmaatilisi, kestvaid ja vastastikku kasutoovaid suhteid on määratud kokkukukkumisele. Rääkimata siis veel julgeolekuohust, mille Venemaa agressioon Georgia vastu ju selgelt esile tõi.

Eilne päev Moskvas ja mitmel pool mujal Venemaal oli järjekordseks kinnituseks, et Venemaa võimud ei austa oma riigi peamist seadust - konstitutsiooni. Olen liikumisest "Strateegia 31" kirjutanud siin varemgi, viimati kuu aega tagasi. Siinkohal oleks ehk vaid paslik korrata dokumentalist Andrei Nekrassovi (muide, ta oli ka eile koos Euroopa Parlamendi liikmetega Moskvas Triumfi väljakul, nagu videost näete) esmaspäeval ETVs öeldud sõnu, et mitte kaugeltki kõik venemaalased pole autoritaarse võimu pooldajad.

Eesti kahasse teiste Euroopa riikidega püüdleb normaalsete suhete rajamise suunas Venemaaga. Sellest võidaks arusaadavalt kõik. Meil on terve rida lepinguid juba ootevalmis, et neid vaid jõustada. Kuid ükski leping ei sünni ju vaid ühe poole soovil. Vastasel juhul oleks tegemist kapitulatsioonidokumentidega.

Teisalt peaks aga igal ratsionaalselt ning kokkuleppeid austaval kodanikul tekkima küsimus: kui riik ei järgi isegi oma põhiseadust, siis milline on  kindlus, et sõlmitavad lepped leiavad järgimist. Just nii peaks küsima täna iga lääneriik, kes on valmis lühiajalise kasu nimel kõrvale heitma suhete tegelikku strateegilisust määravad väärtushinnangud.

Seepärast on äärmiselt oluline tugevdada lääneriikide sisemist ühtsust ja poliitika järjekindlust suhetes Venemaaga nii kaubanduse edendamisel kui ka pikaajalist kindlust loovate õigusriikluse põhimõtete rõhutamisel. Peaminister Putini äsjane soovitus anda teisitimõtlejatele "vastu pead" ei kõla küll teisiti kui ehe stalinism. Olgu lisatud, et "Strateegia 31" on alati küsinud kogunemisluba ning on alati saanud vastuseks "ei".




Грани-ТВ: 31 августа на Триумфальной

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Hr Mihkelson. Te ei hakka ju ometi väitma, et analoogses situatsioonis oleks Eestis sanktsioneerimata miitingu läbiviimine lubatud ?
Ma mõistan, et te mõistaks hukka venelasi siis, kui Eestis oleks sanktsioneerimata miiting võimalik.
Olukord on aga selline, et miitingu läbiviimisest peavad olema informeeritud munitsipaalvõimud. Teie teate hästi, et on olnud juhtumeid, kus Eesti munitsipaalvõimud on pakkunud miitingulistele ka alternatiivseid miitingu läbiviimise paikku.
Täpselt nii toimiti ka Moskvas.
Kui see on normaalne, demokraatlik ja vastuvõetav Eestis, siis miks samasugune kord ei ole teie arvates normaalne, demokraatlik ja vastuvõetav Moskvas ?
Tegelikult, see on retooriline küsimus, sest et te sellele küsimusele ei vasta.
Marko Mihkelson ütles …
Lugupeetud anonüümne. Ma mõistan, millele siin on viide, kuid seda pole antud juhul vähimalgi määral võimalik võrrelda. Küsimus on põhimõttes ning valitsevas korras. Lisaks kogunemisvabaduse mahasurumisele on naaberriigis ju löögi all mitmed teised põhiseaduse sätted, alates võimude lahususest kuni ausa kohtupidamiseni näiteks. Aga sedasi rahvast peksta, millele peaminister ise oma õnnistuse veel kaasa saadab, ei tee au ennast tugevaks ja suureks pidavale riigile.
kronja ütles …
marko rääkis ennast sisse, haledalt :)

"kuid seda pole antud juhul vähimalgi määral võimalik võrrelda. Küsimus on põhimõttes ning valitsevas korras."

tõlgin: seni kuni meie arvates valitseb venemaal "vale" võim tõlgendame igat fakti nende kahjuks. see, mis mujal toimub, asjasse ei puutu ja paralleele tuua ei ole mõtet, me eirame neid.


faktiliselt toimus see, et mingi europarlamendi (või mitte) esindaja vähe sellest et osales sanktsioneerimata meeleavaldusel, ta veel jagas arvamust vene politsei tööst :) umbes nagu pronksiööle laekuks riigiduuma esindaja ja ütleks et teate, eesti politsei on ikka sihuke pätikari - mida nad endale lubavad õige, ajavad sanktsioneerimata miitingu laiali!! :))

aga üldiselt peab tunnistama, et kõik toimus täpset putini stsenaariumi järgi - ta hoiatas, et monkey-businessit venemaal ta ei luba, ja revolutsionäärid oraga perses KOHESELT asusid provotseerima. nad teadsid, et saavad peksa, ja seepärast kutsusidki kohale võimalikult palju ajakirjanike ja "kaastundjaid" a la marko ise.. :) masohhistlik käitumine - "oo, ma saan peksa, tulge kõik vaatama, jee, ma saan peksa" :)) pervod, noh :)
Marko Mihkelson ütles …
Nojah, mida sa selle peale ikka ütled. Kas Nekrassov on masohist, kas enam kui kolmandik venemaalastest, kes usuvad demokraatiasse, on masohistid?

Pronksiöö provokaatoritest laamendajaid ei maksa siin küll mingile autahvlile seada. Kas Triumfi väljakul Moskvas rüüstati kauplusi või lõhuti aknaid? Aga ma ei loodagi, et kirjutaja sellistest asjadest aru saab.
kronja ütles …
ooo marko, milleks selline inetu valetamine ja vassimine? sa ju paljastad enda tegeliku "mina" :)

kas väljakul oli kolmandik venemaallastest? ilmselt siiski tunduvalt vähem. ja masohhistid olid just väljakul, peksa saamas - mitte need, kes toetavad/ei toeta konkreetseid valitsuse samme ja otsuseid :)

kes pronksiöö provokaatoreid "autahvlile" seadis? vassija oled marko, valevorst ja vassija.

triumfi väljakul aeti kogu see asjandus laiali kohe alguses; seda, kuidas näiteks g7-8-20-vastaste kogunemised lõppevad tead ju väga hästi - ja antud juhul on samamoodi tegemist oppositsiooniga, nii et suurt vahet ei ole. nad kogunesid sinna eesmärgiga näidata kaamerate ees, kudas nad saavad TEENITULT peksa.

ja sinusugused vassijad - kes moonutavad isegi alles postitatud kommentaari sisu - uluvad üle kogu maailma, et näe, oppositsiooni surutakse alla..

ei suruta, kõigil on pohui neist :) sellepärast nad provotseerivadki - et mingitki tähelepanu saada :) vaata seda nekrassovit - hale ju, pisar tuleb silma :)
Anonüümne ütles …
õigused ja võimalused sõltuvad tegelikult sellest palju sul pappi on. mida rohkem pappi seda rohkem õigusi. see peaks ju ikkagi igas riigis ühtemoodi olema.
kogu see opositsioon seal venemaal pole ju mitte ühegi silmapaistva ideega lagedale tulnud kuidas teha elu paremaks. paljud kes on tordi juurest eemale tõugatud on automaatselt juba solvumisest opositsiooni jooksnud. lugedes vene meediat ja inimeste kommentaare jääb mulje, et seal ei kustutata kommentaare sellise usinusega nagu näieks postimees.ee'st. ja ma olen nõus, et venemaal on totaalne korralagedus aga ega sellel opositsioonil pole ka ajudega kõik korras.
Anonüümne ütles …
Lugege mis venelased Nekrassovi filmist mõtlevad :
http://grani-tv.ru/entries/863/

http://www.inosmi.ru/caucasus/20100304/158441561.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA