Läti valimised ja vaikus Eestis


Juba ülehomme on Lätis parlamendivalimised, mis on lõunanaabritele kindlasti ühed olulisemad alates riigi taasiseseisvumisest. Sisuliselt on kujunenud valik kahe suurema suuna vahel: kas jätkata läänesuunalist sügavamat integreerumist ja majandusreformide elluviimist või pöörduda rohkem oligarhiliste majandushuvide ning idast rohkem mõjutatud poliitika poole.

Läti majanduslik ja poliitiline olukord võrreldes Eestiga on tuntavalt erinev. Üksnes asjaolu, et rahva silmis on kõige populaarsem peaministrikandidaat kriminaalkuriteos kahtlustatav suurettevõtja Aivars Lembergs (teda pooldavad 54% küsitletutest), räägib nii mõndagi. 

Sisuliselt on valimispäeva põhiintriig kahe suurema valimisliidu, peaminister Valdis Dombrovskise (pildil) juhitud paremtsentristliku "Ühtsuse" ja rohkem venemeelsema "Üksmeele" vahel. Viimased küsitlused annavad "Üksmeelele" küll napi edu, kuid valimispäeval võib see muutuda.

Läti president Zatlers on juba teatanud, et annab valitsuse moodustamise õiguse sellele kandidaadile, kes kinnitab Läti teed Euroopa Liidus ja NATOs ning hoolib Rahvusvahelise Valuutafondi ees võetud kohustustest. Seega on Dombrovskisel suured võimalused jätkata peaministrina. Kuid nii või teisiti saab ida orientatsioon Läti sisepoliitikas senisest hoopis suurema mõjujõu.

Arvestades nii kaalukaid valimisi meie lõunanaabrite juures on küll veidi kummaline, et meie avalikus meediaruumis sedavõrd vähe tähelepanu sellele pööratakse. Ootaks Ragnarilt suuremat aktiivsust:)

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Üksnes asjaolu, et rahva silmis on kõige populaarsem peaministrikandidaat kriminaalkuriteos kahtlustatav suurettevõtja Aivars Lembergs, räägib nii mõndagi.

Üksnes asjaolu, et end eesti rahvusluse südamikuks ja tavade, rahvapärandi, hariduse, südametunnistuse eest seisvaks pidava poliitilise jõu liikmed määrasid enda eelmainitud väärtuste tutvustajaks jõhkra pedofiili, vääriks tohutut kära ja hukkamõistu eesti ühiskonnas, ka rahvusvahelist äramärkimist ja järelemõtlemist Ida-Euroopa tegeliku ja potjomkinliku arengutaseme osas.

Tegelikkuses varjati kaheksa kuud teadet kurjategija vahistamisest ja lubati see metsik jõhkard alles juhtumi avalikuks tulles parteist minema.

Marko Mihkelson, miks ei häbene Sa pedofiili - "Õnne ei peitu rahas!" - teeneid oma ametikohele saamisel? Miks pole Sa tagasi astunud?

Mis õigusega võtad veel sõna!?

Ülimas hämmingus,
Tõnis Bleive
Anonüümne ütles …
Viimased küsitlused annavad "Üksmeelele" küll napi edu, kuid valimispäeval võib see muutuda.
..
How comes ?
Lätis on ju nii nagu Eestiski, lõviosa valijaskonnast lätlased..
Aga see selleks ... Üksmeele võit Läti Seimi valimistel avaldab kahtlemata mõju ka Eesti parlamendivalimistele

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?