Taškendis võib, Tallinnas ei või

Möödunud nädalavahetusel, ööl vastu laupäeva, võeti Usbekistani pealinnas Taškendis suurema lärmita lahingukuulsuse pargi rekonstrueerimise käigus maha "Kodumaa kaitsja" monument (paremal pildil), laoti tükkidena veoki kasti ning viidi väidetavalt restaureerimiseks minema. Kas ikka tõesti?

Monument "lõunapiiride kaitsjatele" püstitati 1973. aastal ning park ise avati kaks aastat hiljem. Täna valitseb selles paigas aga tühjus. Ei puid, ei kujusid, ei tanke.

Kas Moskvas Usbekistani saatkonna juures möllasid našistid? Ei. Kas Venemaa nõudis Karimovi tagasiastumist? Ei. Kas Taškendis keerati kesktänavad protestijate poolt segamini? Ei. Keegi ei iitsatanudki.

Siinkohal pole vaja meenutada, mis toimus siis, kui Eesti valitsus otsustas pronkskuju ühes tükis sõjaväekalmistule teisaldada. Veel tänagi ei suuda Kreml juhtunut unustada, nagu viitas Sergei Ivanov oma äsjasel korvpallikülastusel Tallinna.

Midagi taolist pole aga kuulda Usbekistani suunal. Ja ei saagi olla. Suure Isamaasõja pärand on kaitsmisel sama innukalt vaid siis, kui see on Venemaa välispoliitilistes huvides. Nagu kirjutab Andrei Illarionov väga tabavalt oma blogis, siis ei kujuta Usbekistan oma autoritaarse presidendiga Venemaa juhtkonnale mingit eksistentsiaalset ohtu. Küll aga on ebamugav poliitiliselt vaba Eesti. Seepärast siis ka need erinevused.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
No Comments?

25.11.2009 родился в Ташкенте
Они всегда поражали свей глупостью, переименование аэропорта улиц, переход на латиницу, это все показуха. День незавсимости вообще абсурд, полстраны работает гастробайтерами, а они празднуют независимость. А что касается памятников, то культурно-исторические ценности нужно всегда беречь и снос их это фактически национализм!! Обидно что в правительство опадают такие невежды !!!!
25.11.2009 alex
а где погромы, где протест россии..? как в Таллинне ? одним можно а другим нет..
24.11.2009 внучка солдата
Что сказать? Держитесь те, кто ещё там, кто видит варварство:уничтожение церквей, памятников старины, памятников воинов, вырубку вековых деревьев-исполинов. Жаль, что город Дружбы стал превращаться в город-могильник. Уничтожая все то. что связывало народы между собой, уничтожая история, не завоевать уважение народа и место в истории. Хотя, почему бы нет... Место уничтожителя храмов и памятников уже обеспечено... Почетно, не правда ли?
Anonüümne ütles …
Ametlik Taškent teatas, et monument restaureeritakse ja jõuab siis tagasi vanale kohale
http://www.lenta.ru/news/2009/11/26/moveback/
Anonüümne ütles …
Taskenti juhtum on lihtsam. Ei kaevata surnuid välja. Aljosha polnud minu arvamusel kõige suurem põhjus.
Anonüümne ütles …
Aljosha kuju teisaldus, ma mõtlesin eelmises postis.
Anonüümne ütles …
Tuleb vaadata mis toimub enda juures ja mitte urgitseda selle kohta mis mujal toimub.Kui on endal kord majas siis ei pea otsima mujalt taolisi probleeme.Muidu kyll kahetsusv22rne lugu

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA