Rubla ja jüaaniga dollari vastu


Samal ajal, kui Venemaa president ja välisminister võõrustasid USA riigisekretäri Moskvas, pidas peaminister Vladimir Putin strateegilisi kõnelusi Pekingis. Lisaks energiaalastele koostöölepetele oli taas jutuks ka rahvusvahelise rahasüsteemi mõjutamine jüaani ja rubla otsesuhte kaudu.

Tegemist pole kaugeltki uue ideega, sest dollaripõhise finantssüsteemi "auklikkusest" on eriti Venemaa juhtkond rääkinud juba viimased paar aastat. Nüüd rõhutas Putin uuesti, et Venemaa ja Hiina võiksid tulevikus omavahelise kaubavahetuse (eriti enrgiaalase) viia üle rubla ja jüaani põhiseks.

Pekingil on sarnane väiksem kogemus näiteks Malaisiaga olemas, kuid vaevalt läheb Hkiina täna suuremate muutuste teed. Kuigi Venemaa on Hiinale väga ahvatlev partner eeskätt energiatarnete osas, ei soovi Peking kindlasti murendada veelgi strateegilisemat kaubandus- ja finantssuhet Ameerika Ühendriikidega.

See loomulikult ei tähenda, et näiteks kümne või kahekümne aasta perspektiivis ei võiks toimuda suuremaid muutusi. Eriti arvestades Hiina jätkuvat kasvu globaalsel majanduslikul kui poliitilisel mõjuväljal.

Täna olid Pekingis koos ka Shanghai Koostööorganisatsiooni liikmesmaade ja vaatlejate valitsusjuhid. Muuhulgas osales sellel kohtumisel ka Iraani asepresident, mis on omamoodi väikeseks ninanipsuks eilsetele Moskva kohtumistele, kus Hillary Clinton püüdles Venemaa poolehoidu Teherani survestamiseks.

Peaminister Putin tegi oma kolleegidele kõikide muude küsimuste juures ettepaneku käivitada organisatsiooni liikmesmaadele ühine laulukonkurss - Intervisioon. Kui mu mälu ei peta, siis Nõukogude ajal kasutati sama nimetust sotsialistliku leeri ühisülekannete puhul.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
kuna hiina on oma raskelt teenitud raha päris palju USAle võlgu andnud - 700 miljardit, ei soovi võlausaldaja kindlasti, et võlgnik pankrotti läheks.

Salasilm

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?