Eelmise loo jätkuks

[czech-flag.jpg]

Kaks päeva kohtumisi Stockholmis (COSAC) kinnitasid, et eelolevad nädalad tulevad väga kriitilised eeskätt Tshehhi Vabariigile ning tema tösiseltvöetavusele Euroopa Liidus. Pärast Lissaboni leppe heakskiitu iirlaste poolt ja eeldatavalt Poola presidendi lubatud allkirja jääb kogu Euroopa tähelepanu Tshehhile.

Erinevate kolleegidega vesteldes koorus kindel arusaamine, et vaatamata Tshehhi senaatorite pöhiseaduslikule öigusele esitada kysimusi oma konstitutsioonikohtule ei saa Euroopa Liidu reformiprotsessiga löputult venitada. Pealegi on Tshehhi parlamendi mölemad kojad ja ka konstitutsioonikohus oma seisukoha juba varem kujundanud. Ka hea kolleeg Tshehhi senatist avaldas lootust, et ikkagi aasta löpuks on lepe löplikult ka Prahas ratifitseeritud.

Seega on president Vaclav Klausi positsioon täna väga tösises vastuolus Euroopa Liidu absoluutse enamusega (sealhulgas oma parlamendi otsustega), mistöttu iga venitatud päev töötab otseselt tshehhide enda vastu. Ja loomulikult kannatab ka kogu Euroopa Liidu toimevöimekus eriti ajal, mil toimub uue komisjoni moodustamine ning tösiste väljakutsete (näiteks energiajulgeolek) kuhjumine.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
See on üks väga ebameeldivas toonis jutt. Olen Su arvamusavalduste kohatusele juba varem viidanud, kui kirjutasid Iiri rahvahääletusest. Niisugused jutud seavad kahtluse alla EL-i demokraatliku olemuse ja siiani kehtivad alusdokumendid. Ja muidugi annavad lisalaskemoona eurovastastele - kelle hulka mina muuseas ei kuulu.
Kui Tšehhi president toimib oma volituste piirides, siis pole Sinu asi talle etteheiteid teha, ükskõik millega Sa neid põhjendad. "Ei saa lõputult venitada" jne. No mis jutt see on! Kuidas julged teise riigi presidendi käitumist arvustada selliste argumentidega? Tal on õigus oma volituste piires teha, mida õigeks peab ja pole tal vaja hoolida ühe suhteliselt ebapädeva valitsusega (seega siis ka ebapädeva parlamendiga) pisiriigi poliitikute arvamusest.
Tuleb meelde, kuidas "99% eurooplastest" ootavad 1% taga. Juhin siin veelkord tähelepanu asjaolule, et 99% pole saanudki oma sõna öelda, sest nende valitsused kartsid nende arvamust nii väga. Ma pole kindel, et eestlased oleks kindla "jah" öelnud, ma pole ka kindel, et ma ise oleks.

Tõnu
Marko Mihkelson ütles …
Tõnu, austan Sinu arvamust, kuid jään kindlaks endale. Minu arvates kuulub demokraatia juurde ka õigus arvamusele, ka õigus arvamusele Klausi Euroopa-vastasest poliitikast. Kui Tšehhi parlament See, mida siin kirjutan on leebe võrreldes sellega, mida arvati Stockholmi kohtumistel. Avalikult. Mis Eestisse puutub, siis meile on tähtsi toimiv ja ühtne, mitte killustunud Euroopa.
Marko Mihkelson ütles …
Tõnu, vaata ka seda kommentaari-uudist: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8297757.stm.
Anonüümne ütles …
"Page not found"
Muidugi on Sul õigus oma arvamusele, kuid samamoodi on see õigus Tšehhi presidendil.
Mind häiribki see, et sead tema õiguse kahtluse alla.
Kui tuua paralleel meie kohalike valimistega - möönan, et pisut meelevaldne - siis peksid kõik hääletama Keskerakonna poolt.

Tõnu

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?