Vassili Jakemenko pole valitsuse liige

Täna pärastlõunal jõuab välisminister Urmas Paet viimaks Riigikogu väliskomisjoni ette vastama viisaskandaaliga seotud küsimustele. Pean tunnistama, et neid on viimastel päevadel kogunenud päris mitu. Ja need on kindlasti veidi tõsisemad, kui Terevisiooni või Postimehe küsimused.

Üks peamine argument, mida välisministeerium kasutab täna endise peanašisti ja Eesti saatkonna ründamise organiseerija Vassili Jakemenko viisakeelu tühistamise põhjendamiseks, on väide, et tegemist on Vene Föderatsiooni valitsuse liikmega. Euroopa Liidu tava ei lubavat meil valitsuse liikmeid Schengeni viisakeelu all hoida.

Olgu. Kuid Vassili Jakemenko ei ole Vene Föderatsiooni valitsuse liige, nagu on korduvalt ja ekslikult rõhutatud. Liikumise Naši tegevuse juhtimise eest tänutäheks määrati tänaseks 38aastane Vassili Jakemenko 10. oktoobril 2007 Venemaa riikliku noortekomitee juhiks (noorsooga tegelev föderaalagentuur).

Agentuuri juht (Jakemenko) ei kuulu Venemaa valitsuse koosseisu, vaid on spordi ja turismiga tegeleva ministeeriumi allasutuse eesotsas. Umbes sarnaselt nagu meil on näiteks kultuuriministeeriumis mõni noortega tegelev allasutus või osakond.

Seega on Jakemenko küll kõrge föderaalametnik, kuid mitte minister ehk valitsuse liige. Kuid see on kogu loo juures vaid üks infokild.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Hr Mihkelson, kui te jätkate ründavat positsiooni, tahaks kuulda väga selgeid argumente. Seni on rünnatavate argumentatsioon tunduvalt selgem. Ründajate jutt aga tundub olevat rohkem kesikute sihtrühmale suunatud olevat. Ka praegune jutt Jakemenko positsiooni kohta ei veenna, kuna see ei tundu ausalt öelda eriti oluline.
Anonüümne ütles …
Riigikogu liige võiks teada, et antud Vassiilil kehtib endiselt Schengeni viisakeeld.
Marko Mihkelson ütles …
Väliskomisjoni istung oli kindlasti samm selles suunas, et taastada meie välispoliitika selgus ja selgroogsus.
Anonüümne ütles …
Mind isiklikult huvitab, kas herra Mihkelson on võimeline uute teadmiste valguses ka oma seisukohta korrigeerima. See oleks tervitatav.

Seesinased taandumislahingud aga - neid on üsna kurb vaadata.
Marko Mihkelson ütles …
"Julge" anonüümne: minus on kõik senised kuulamised kinnitanud oma varasemat arvamust. Mida arvata näiteks sellisest loost: http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=348368
Anonüümne ütles …
"Julge" anonüümne arvab, et artikkel pealkirjaga "Jakemenko sissesõidukeelu tühistas Jüri Pihl?" on kummaline, kuna Jakemenko sissesõidukeeldu ei ole ju tühistatud.

Mida arvate teie ise sellest loost, härra Mihkelson?
Anonüümne ütles …
Marko, kultuuriministeeriumil pole noortega tegelevaid allasutusi ega osakondi. Küll on taoline asi olemas haridus- ja teadusministeeriumil. Muidu ei toriseks, aga riigikogu liige peaks teadma.
Anonüümne ütles …
Siin on mitu anonüümset komminud. Mina üks neist. Sry, aga majandusinimene ei ole poliitik ja ei soovi alati avalikult esineda. Samas oleks vägagi huvitatud, et majanduslikult õrnal ajal põhjendamatult paati ei kõigutataks. Pealegi see blogi seadistus ei anna siin just palju muid võimalusi, kui kasutajanimi "anonüümne" või siis juba idenditud kasutaja. Seega palun anonüümsust mitte pahaks panna.
Anonüümne ütles …
Riigikogulane Mihkelson,

Vaatasin huviga tänaseid arutelusid Riigikogus, teemaks ministrite umbusaldamine.

Miks ei võtnud te sõna ega esitanud ühtegi küsimust? Kas olite üldse saalis? Kas hääletasite?

Arvestades viimase aja arvamusavaldusi siinsamas blogis, on see minu arust enam kui kummaline!

- Marek
Marko Mihkelson ütles …
Marek - jälgisin arutelusid saalis, kuigi töökabinetist, sest selleks ajaks oli juba varasemalt määratud üks teine kohtumine. IRLi fraktsiooni seisukoht on esitatud pressiteates, mis on meedias ka kättesaadav. Kui seda lugeda, siis pole see lahknev siin blogis esitatuga.
ege7a ütles …
Lgp.Marko !
Jälgin pidevald Teie blogi.
Enamikel juhtudel ühinen Teie arvamusega, kuid Lang-Paet'i "skandaali" teemadel on
ilmselge, et olete vindi üle keeranud - see meenutab poisikeste kivisõda ja sõimlemist.
Marko Mihkelson ütles …
ege7a: Paraku on see tõesti väga mage lugu. Loodetvasti avalikkuse ees nüüd piir peal. Kuid järeldusi on nii mitmeidki teha. Minule teada olevat informatsiooni ma muidugi siin blogis jagada ei saa, kuid need esitatud seisukohtade juures olen ka praegu. Pigem vajaks rahulikult analüüsida ja läbi vaielda meie välispoliitika hetkeseis. Püüan seda siin edaspidigi teha.
ege7a ütles …
Just nii et ikka rahulikult.
Hoiduda tuleks mismaütlesin-missaütlesid stiilist vaidlustest.
Neid las viljeleb Kadri Simson oma võimetele vastavalt.
IRL ja Reform on tegijad ja tegijatena-täiskasvanutena peab ka käituma. Ma usaldan teid just sellepärast, et te olete tegijad, mitte tühipaljad jutupaunikud.
Anonüümne ütles …
Mihkelson ja IRL on täielikud silmakirjateenrid. Kui ikka ollakse seissukohal, et Markovi viisakeelu tühistamine oli viga, siis oli ikka väga lapsik umbusaldushääletuse ajaks Riigikogu saalist ära põgeneda.

Aga eks soojad kohad ole neile põhimõtetest tähtsamad.
Marko Mihkelson ütles …
Oh kui lihtne on praalida. Viimane anonüümne võiks vaadata hääletusprotokolli ning lugeda veidi juurde siit: http://www.postimees.ee/?id=170938.
Anonüümne ütles …
Vaatasin hääletusprotokolli - Markol on õigus ja teised on lollid. Ei saa öelda, et IRL ei teinud piuksugi. Sest üks mees andis ühel umbusaldushääletusel oma poolthääle küll. See oli Peeter Tulviste, Paeti vastu.

Näete siis. Minge häbenege oma rumalust.
Anonüümne ütles …
Aga võib-olla on hoopis Tulviste rumal, sest on ju ebaloogiline avaldada umbusaldust valitsusele, mille liige su oma partei on. Sest nii Lang kui Paet on teatavasti peaministrid ja oleks ükski neist kahest umbusaldushääletusest läbi läinud, oleks valitsus pidanud tagasi astuma.
Klaus ütles …
noh, mina igatahes pettusin pihlis selle loo puhul, ei olnud just kõige riigimehelikum valik sisepoliitiliste arvete õiendamiseks. selline arvamus.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?