Hea uudis Sloveenia-Horvaatia piirilt

Sloveenia valitsuse eilne otsus lõpetada Horvaatia europüüdluste blokeerimine on korraga väga heaks uudiseks nii Balkani regioonile kui kogu Euroopale. Enam kui kümme kuud kestnud ja piirivaidlusest tingitud pingeline diplomaatiline vastasseis sai lahenduse, mis avab Horvaatiale tee Euroopa Liitu.

Tegelikult on Pirani lahe ümber kestnud vaidlused kahe riigi vahel alates 1991. aastast, mil Jugoslaavia lagunes. Veel mõned kuud tagasi näis, et vastuolud on ületamatud. Lisaks diplomaatilistele püüdlustele aitas läbimurret saavutada veel üks inimlik vahejuhtum.

Nimelt sattus augustis Horvaatia rannikul puhates südameprobleemidega haiglasse Sloveenia tervishoiuminister. Ootamatult külastas teda ravi ajal Horvaatia kolleeg. See aga andis paljudele Sloveenias signaali, et kuuldused horvaatide halvast suhtumisest neisse kui turistidesse pole õiged.

Igatahes on sellega kõrvaldatud suur takistus Euroopa Liidu laienemiseks Lääne-Balkanil. Horvaatia edu korral on järg teiste regiooni riikide käes, kes on oodanud selginemist Ljubljana ja Zagrebi suhetes. Mõistagi võtab tulevane protsess oma aja, kuid kindlasti teenib see vaid regionaalse stabiilsuse ning laiemalt Euroopa huve.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA