Leedu uus president on "raudne leedi"

Leedu presidendivalimised ülekaalukalt võitnud Dalia Grybauskaite on kindlasti väga hea valik meie Balti naabrile. Varasemalt Leedu rahandusministri ja Euroopa Komisjoni eelarvevolinikuna on Grybauskaite kogunud soliidse poliitilise kapitali, mis lubas tal nüüd sõltumatu kandidaadina koguda peaaegu 70 protsenti häältest.

Grybauskaite taustast räägib ilmekalt asjaolu, et tegemist on musta vöö omanikuga karates. Pole kahtlust, et Leedu on saanud väga eduka ja tugeva naispresidendi, keda praeguses keerulises majandusseisus on riigi sisemise tasakaalu hoidmiseks ning vajalike eelarvemuudatuste läbiviimiseks väga vaja.

Leedu põhiseaduse kohaselt on presidendil õigus sekkuda riigi kõrgemate ametikohtade täitmisesse. Grybuskaite on kinnitanud, et toetab Andrius Kubiliust paremtsentristliku valitsuse juhina. Samas on ta aga mõista andnud, et mõningaid muudatusi on siiski oodata.

Juulis ametist lahkuv Valdas Adamkus on teinud oma kahel ametiajal head tööd. Grybauskaite tuntus "raudse leedina" on kindlasti heaks jätkuks Adamkuse hoitule ning lisab kindlasti põnevat värvi Balti riigipeade kohtumistele.

Siia otsa sobib üks retooriline küsimus. Huvitav, millal saab Eesti näha naist oma riigipeana? Läti ja Leedu on selles osas meile nüüd küll pikalt ära teinud.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Minu meelest pole meil ühtegi väärilist silmapiiril. Kunagi ehk võiks olla tugevaks kandidaadiks Kersti Kaljulaid.

Sandy Casar
Anonüümne ütles …
Sain Soome kaudu ühe leedulase andmed uuest Leedu presidendist:
Karates must voo - aga NSVL oli karate keelatud, seda oppisid ainult KGB systeemi tootajad. Kohe peale kooli, mida ka mina lopetasin - vaga tugev humanitaar kallak - siiski neiu sest ei hoolinud, laks hoopiski Zdanovi instituudi Leningradisee poliitokonoomiat oppima (see on Kummunismi opetuse alus). Parast Moskvas mitte majanduse, aga mingi salastatud akadeemia lopetanud, komu kuni 1990, siis kui meil kais Laulev revolutsioon, ta oli "dotsent" Vilniuse korgemas kommunistide Partei koolis. Nii et must komu. Mis ta siin teeb voi ei tee, mind ei huvita, minu jaoks on ta punane, hullem kui nad "toelised" nagu Brazauskas, sest ju hulga noorem, okupantide sabarakk. Peale soja selliseid saksa sabarakkle pygati pljaks ja saadeti laagridesse, aga nyyd valitakse presidendiks. Leedu rahvas ei saa kuidagi komudest lahti, nii suur respekt isegi 20 vabaduse aasta parast.
Kurb.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?