Viimane õhtusöök Moskva emissaridega

Just praegu jõudsin tagasi koju viimaselt kohtumiselt/õhtusöögilt Eestis kaks päeva parajat segadust keerutanud Riigiduuma delegatsiooniga. Eile arvasin, et tegemist on omamoodi uute ždanovitega. Jään oma seisukoha juurde ka nüüd, sest ka tänase õhtusöögi lõpul jäid nad oma arvamusele kindlaks - Eesti valitsus on süüdi massirahutustes ja peaks seetõttu tagasi astuma.

Restoranis Egoist asetleidnud õhtusöök (meie poolt siis veel kolleegid Igor Gräzin ja Mati Raidma ning välisministeeriumist Simmu Tiik) algas pisut enam kui tund aega kavandatust hiljem. Vene pool (lisaks duumaliikmetele suursaadik Nikolai Uspenski ja nõunik Overtšenko) küll vabandas hilinemise pärast, kuid suhtumise määras see siiski. Algus oli pingeline, nii nagu ilmselt paljud kohtumised viimase kahe päeva jooksul.

Delegatsiooni juht Nikolai Kovaljov teatas alustuseks, et oli just olnud telefoniühenduses Riigiduuma spiikri Boriss Grõzloviga, kes teavitas, et Tbilisis on kohalikud natsionalistid üritanud Eesti lippudega lehvitades katkestada Jossif Kobzoni kontserti. Kohe nagu ei teagi, mis sellise sõnumi peale öelda:)

Aga asjast. Üldiselt olid duumaliikmed eilse tulisuse minetanud ning jutuajamise üldine meelestatus oli siiski leebem (vähemalt näiliselt) ning rohkem kokkupuuteid otsiv. Ehk mõjus pisut ka hommikul kalmistul nähtud pronksõdur ning asjalik kohtumine kaitseministeeriumi kantsleri Lauri Almanniga.

Viidati küll politsei väidetavatele repressioonidele, kuid siingi oli varasem kohtumine õiguskantsler Allar Jõksiga neid pisut kainestanud. Ka mul jäi öelda, et kui on konkreetseid juhtumeid, siis andku sellest teada.

Kuna õhtusöök algas pärast välisminister Paeti avaldust Venemaa rünnaku kohta Eestile ja seeläbi Euroopa Liidule, siis tõstsime nii meie Moskva saatkonna kaitstuse teema kui küberrünnakute probleemi.

Esimese kohta arvati, et täna saatkonnalt lipu kiskunud noormees peab kandma karistuse. Samas arvati, et kui OMON kasutaks Moskvas saatkonna juures jõudu, kasvaks rahulolematus massimeeleavaldusteks üle Venemaa. See on muidugi mull, sest saatkonna ees toimuv on Ühtse Venemaa noorteorganisatsioonide tegevus, mis poleks võimalik Kremli heakskiiduta. Ka üks delegatsiooni liige, Leonid Slutski poetas ühel kohtumisel, et OMONil võtaks saatkonnaesise puhastamine aega 3 minutit.

Küberrünnakute kohta arvasid nad aga, et kui on näha Venemaa presidendi administratsiooni IP aadresse, siis see ei saa olla muud, kui avalik provokatsioon kütmaks üles Eesti ja Venemaa vahelist konflikti. Pakuti, et kurjategijate leidmiseks võiks Eesti ja Venemaa vastavad ametkonnad oma jõud ühendada.

Räägiti ka Eesti ja Venemaa vahelise sõjahaudade kaitse lepingu saatusest ning selle vajalikkusest tänaste sündmuste kontekstis.

Õhtusöök lõppes arvamises, et ükskõik kui keerulised poleks ka suhted, peaks dialoogi jätkama. Iseasi muidugi, milline on delegatsiooni sõnum homme Moskvas ning mis sellele järgneb. Minul illusioonid puuduvad. Liiati kui osa Venemaa delegatsioonist ei eitanud salakohtumist Eestis selgesse poliitilisse isolatsiooni sattunud Edgar Savisaarega.

Mis aga puutub Eesti valitsuse tegevusse, siis viimaste päevade sündmuste põhjal on võimalik vaid üks käitumine: Euroopa Liit peab andma selge ja ühese hinnangu toimuvale koos viidetega võimalikele tagajärgedele Brüsseli ja Moskva edasistele suhetele. Euroopa Liit ei ole usutav, kui üks tema liikmesriik on sarnase agressiivse välissurve all, nagu seda praegu Eesti.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Eesti asi on käituda sõltumatu ja endast lugupidava riigina, jään huviga edasist jälgima ja avaldan toetust. Tänan Eesti huvide kaitsmise eest!
Marko Mihkelson ütles …
Tänud vastu!
Tiiu ütles …
Enam ei teagi, mida või keda uskuda. Küberrünnakuid on vist raske uurida, eriti juhtumitel, kui on palju ette kahtlustamisi ja vastastikuseid süüdistamisi, mis kinnistuvad kindlaks usuks.
Priit ütles …
Küberrünnakud panid endalgi kukalt sügama - ühest küljest kuidagi liiga lihtsalt viivad jäljed Kremlini ent teisalt võib-olla soovitigi näidata, et Putin on valmis ähvardustest ka kaugemale minema.

Natuke teemast kõrvale, siis olen mõelnud isoleeritud Savisaarele. Rahvarinde liidri eesmärgid jäävad väga segaseks, aga huvitav kuidas mõjuvad Edgari sõnuvõtud Keskerakonna sisekliimale?! Kas tõesti kõik nõustuvad temaga, lihtsalt ei julge esimehe vastu sõna võtta või on oodata taas erakonnast lahkujaid (ehk koguni lagunemist)?

Jään ootama Vene meedia kajastusi duumasaadikute visiidi kohta ja EL kiiret ja konkreetset reaktsiooni!
Anonüümne ütles …
Minu lemmikblogija Mart Laari kõrvale on lisandunud teine asjalikke ja adekvaatseid kommentaari andev blogija. Tänan Teid, et olete tekitanud inforuumi, kust asjakohaseid kommentaare leida võib!
Marko Mihkelson ütles …
Tänasel päeval on kõige tähtsam jälgida, kuidas arenevad sündmused Moskvas meie saatkonna ees, mida arvab duuma delegatsioon koju jõudes ning kuidas reageerib Euroopa Liit välisminister Paeti eileõhtusele avaldusele. Endal täna kohtumine ka Soome välisministriga.
Eddiesmoments ütles …
no jõudu.
Ma arvan, et Euroopa Liit mingil juhul reageerimata ei jäta, eriti kui neil on huvi ka edasise laienemise vastu. Sest mõtle mis mulje jätaks mittereageerimine praegustele EL-i pürgijatele - et see on üks suur organisatsioon, mis seisab peakolud vastamisi nagu muskusveised, olles välise rünnaku vastu passiivne.

aga kui ma neid pilte ja kaadreid vaatasin duumasaadikutest, siis ma arvasin algul, et tegu on mingi Benny Hilli show järje filmimisega. Parim mida Eesti saab teha, on kõige peale naerda, mida meie pihta suunatakse. Teha hästi palju naljavideoid neist saadikuist ja panna Youtube´i üles. Youtube´i vaatab mitu korda rohkem rahvast kui Vene riigitelevisiooni.
Marko Mihkelson ütles …
Nõus, Youtube ja teised sarnased meediumid pole üldse paha mõte oma arvamuste edastamiseks. Venemaa teeb seda päris oskuslikult.
Anonüümne ütles …
mulle tundub, et kas tahes või tahtmata, keerab kogu see pronkivärk täielikuks välispoliitiliseks skandaaliks. olenevalt venemaa reaktsioonist võib see paisuda lõpuks nii suureks, et kõikjal hakatakse kujusid maha võtma ning halvimal juhul saab venemaast sisuliselt uus "rahvusvaenlane" -- juutide ja moslemite kõrvale...

venemaa identiteet on alati olnud nö suur ja võimas ja "üllas" ja kontrolliv. pakun, et see identiteet ei muutu ja kogu asi sumbub mingisse ümmargusse välispoliitilisse kommentaari. jamad kuhjuvad muidugi edasi, ent mingi ebameeldiv lumepalliefekt on saanud juba palju kiirema hoo.
ma pakun, et EU ei aja asja liiga teravaks ja asi taandub kuhugi pehmesse arusaamatusse.
Anonüümne ütles …
Eesti võik teha omapoolse n.ö. küberrünnaku ja viia omapoolne adekvaatne venekeelne sõnum ka venemaalasteni.Kui lugeda viimaseid uudiseid "Naši" avaldustest ja ka meie venekeelseid foorumeid, siis nad nagu ei teakski, et pronksmees pole tükkideks vaid on uues asukohas üleval.Siinkohal oleks nende jaoks ilmselt argumendiks, et Vene delagatsioon käis uues asukohas lilli viimas - see oleks justkui tunnustamine.
Anonüümne ütles …
mul oleks üks küsimus tegelikult. kuna poliitika näibki olevat väga paranoiline värk, siis kas on teoreetiliselt võimalik, et need jõud, kes konfliktile suuremat hoogu annavad (need küber-rünnakud ja kinnimakstud valvurid ja lilled), teevad seda äkki teadlikult, et paljastada ja võimult lüüa just seda nö propagandamasinat? kas seda mitte ei saakski teha just nimelt naeruväärse ja suure propagandaga? sest, noh, meiega võib juba eos arvestada, et me puhume asja piisavalt suureks ja skandaal ei jää mingiks nö kohalikuks valimiseelseks poliitikaga vehkimiseks. on see põhimõtteliselt võimalik?
Anonüümne ütles …
Pelgan ka , et EL reageerib mingi ebamäärase avaldusega. Loodan, et eksin. Räiged ähvardused jätkuvad, putinjugend möllab rõõmsalt saatkonna ümber edasi - kui see pole rahvusvaheline skandaal, mis see siis on? Kreml hõõruks käsi ja oleks äärmiselt rahul kui näeb, et teda ikka veel kardetakse. Heites sisuliselt EL-ile väljakutse tahaks hirmsasti öelda: Brüsselis näeme, raisk! Üksi läheb meil raskeks.
Eddiesmoments ütles …
kogu jõud ongi internetis. ja isiklikes välismaa sõprades. Praegune aeg on jõudnud etappi, kus isiklikud suhted loevad rohkem kui poliitika ja diplomaatia suures plaanis. Kui teil on piisavalt sõpru välismaal, kes teid usuvad ja usaldavad, ja kui iga eestlane annab kõigest toimuvast adekvaatse pildi neti kaudu vähemalt 10 le inimesele, ja nemad seda levitavad...ma ei tea. mina vähemalt teen oma panuse isiklikele suhetele ja loodan et sellest on kasu. sest riigid koosnevad ikkagi inimestest, mitte ainult valitsustest.
Anonüümne ütles …
miks mind sugugi ei üllata delegatsiooni ja savisaare salakohtumine...
tambet ütles …
Olen täitsa nõus Redfoxiga.Ja seetõttu ei saa aru, miks Eesti enda meedia eri keeltes nii erinevaid tõlgendusi annab:
eesti delfi uudis ütleb, et USA toetab Eestit , venekeelses delfis aga selle asemel uudis, et USA juristid süüdistavad Eestit etnilises puhastamises.
Priit ütles …
Eesti poliitikutel peaks jaguma isiklikke sõpru ja tutvusi Euroopas ning kindlast osad teevad hetkel tugevat lobitööd Eesti seisukohtade kaitseks, kuid senine suhteliselt leige vastukaja näitab, et Venemaaga ei julgeta suhteid rikkuda (mis on täiesti mõistetav). Praegused sõnavõtud Läänest kuuluvad pigem "kaastundeavalduste" kategooriasse. Lihtsalt kohusetundest, mitte huvist ja hoolivusest Eesti vastu, näidatakse oma solidaarsust ja nõutakse Viini konventsiooni täitmist jne. Suurimaks "toetajaks" võib pidada Poolat, mis pole eriti hea märk just kaksikvendade maine tõttu... Vene gaas, nafta, nikkel - millest sõltub Euroopa praegu ja tulevikus paneb asjad paika. Loodan parimat, mis minu silmis oleks USA sekkumine kriisi ja EL ühtne hukkamõist Vene sammudele ent olen valmis ka halvimaks - Eesti valitsus peab selja kronksu ajama ja vabandama maradööritsejate ees.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA