Eesti Raudtee hävitamiskatse

Olgugi, et Venemaa pole ametlikult Eesti vastu kehtestanud majandussanktsioone, räägivad viimaste päevade sammud kavakindlast tegevusest survestada eeskätt Eesti Raudtee ja laiemalt transiidisektori tegevust.

Kas eesmärgiks on lihtsalt ajutiste raskuste tekitamine või näiteks Eesti Raudtee põlvili surumine, jääb esialgu arusaamatuks. Küll võivad ajutised meetmed (nagu näeme Druzhba naftajuhtme puhul Leedus) venida pikaajalisteks.

Mai algusest saadik on Venemaalt saabunud kaubavaguneid olnud kaks korda tavalisest vähem. Täna teatas Vene pool lisaks varasemale raudteeremondijutule ka Tallinn-Peterburi rongi liikluse peatamisest alates 26. maist. Ettekäändeks tuuakse madal rentaablus. Selgelt otsitud põhjus!

Kui olukord ei peaks lähematel päevadel muutuma, aga see näib välistatud olevat, peaks Eesti kaaluma tõsiselt varjatud majandussanktsioonide teema tõstatamise kolleegide seas Euroopa Liidus. Kõige jõulisem variant oleks Venemaa WTOga liitumise kaalukeeleks tõstmine, kuid see oleks tõepoolest viimane võimalikest meiepoolsetest sammudest.

Miks Venemaa on võtnud just Eesti Raudtee ja kaudselt Tallinna Sadama peamiseks rünnakuobjektiks? Pole välistatud, et ettevõtete väärtuse allalöömisega püütakse mõjutada Eesti valitsust võimalikele järeleandmistele. Venemaa strateegiline huvi on kas kaubavoogude eemalesuunamises (nagu on kuulutanud Sergei Ivanov) või siis transiidiahela üle kontolli saavutamises.

Seega suhtelahingud jätkuvad...

Kommentaarid

Jaano Martin Ots ütles …
Väga tabav tähelepanek.

Just norisin isegi oma blogis sel teemal. Et milleks me selle raudtee siis ostsime?
Marko Mihkelson ütles …
Ja huvitav, mida räägib Tallinna linnapea telefonikõnes Slutskiga Eesti Raudteest. Nagu ta täna välja ütles. Kuid kiitus sellegi eest, et ta sellest kõnest üldse suvatses avalikult rääkida. Ehk pole kõik veel kadunud:)
Enari ütles …
NO minu arvates tuleks Savisaare tegevus KAPO tõsise luubi alla võtta. Riiki õõnestava tegevuse eest saaks ta ehk vastutusele võtta..
Või on ka KAPO hirmul, et seda ei tohi teha, sest siis on Lasnamäelased mäsutamas? Igatahes midagi on siin selle asjaga küll tõsiselt ülekate läinud.
tambet ütles …
Loomulikult püütakse Vene poolt meid mõjutada.
Ja juba mõjubki - mu enda töökohas (ehitusfirma) annab juba vaikselt tunda.Loodan, et see kõik on siiski ajutine.
Savisaar aga on nii huvitav kuju, et tema suhtes ei oskagi enam seisukohta võtta.
Anonüümne ütles …
Huvitav, mis nendes Lavrovi "armastuskirjades" EL riikidele on?
Tänane uudis selle kohta:
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/article.php?id=15874234
Marko Mihkelson ütles …
Lugege homset EPLi. Nagu kuulsin, Seal peaks Lavrovi kiri trükitud saama. Ei midagi uut sisult, kuid viitab, et Vene jätkab massiivset ELi hirmutamist ning propagandarünnakut.
Unknown ütles …
Jumal küll. Hirmuloogika ei tööta Euroopas niimoodi nagu Venemaal. Kultuuride erinevus :P
KT ütles …
sinu viimane lause: "Venemaa strateegiline huvi on kas kaubavoogude eemalesuunamises (nagu on kuulutanud Sergei Ivanov) või siis transiidiahela üle kontolli saavutamises." minu nägemust mööda ei ole see mitte "või", vaid "ja" - need kaks ülesannet on omavahel seotud. lihtsalt esimene on teise teenistuses ... või ma eksin, mh-ah? :)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA