Bill Clintoni tulemuslik diplomaatia


USA ekspresidendi Bill Clintoni üllatusvisiit Põhja-Koreasse (foto: NYT) andis vähemalt ühe olulise tulemuse - mõned kuud tagasi ebaseadusliku piiriületamise eest 12. aastaks sunnitööle (!) mõistetud USA kahele ajakirjanikule on armu antud.

Seda olla teinud Põhja-Korea liider Kim Jong-il isiklikult, kellega Clinton täna ka kohtus. Ajakirjanike vabastamine on kindlasti märkimisväärne samm, kuid sama oluline ja seni vastuseta küsimuseks on - kas ja mida rääkisid Clinton ja Kim Põhja-Korea tuumaküsimustest.

Obama administratsioon on küll need spekulatsioonid kummutanud, kuid pisut raske on uskuda, et kahe mehe jutt piirdus üksnes ajakirjanike vabastamisega. Kui Clinton saavutaks pingelõdvendust ka siin, oleks tema missioon sellesse stalinistlikku riiki kindlasti täispangaga.

Edu all tuleks silmas pidada eeskätt Põhja-Korea retoorika ja sammude muutumist tuumaküsimustes. Kui miski muutus tuleb, siis see selgub alles nädalate pärast.

Igatahes on USA taaskord näitamas, et ka endised tipp-poliitikud või diplomaadid võivad olla väga mõjukateks ning edukateks vahendajateks. Viimati käis Põhja-Koreas ekspresidendina Jimmy Carter 1994. aastal.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA