Euroopa peaks Moldovas olema aktiivsem

Viimaste päevade sündmused Moldovas on paraku tõestamas, et Euroopa Liidu välispoliitika eesskõnelejatele ei kipu mitte alati korda minema see, mis toimub meie vahetutel piiridel. Javier Solana kutsus küll eile üles Moldova vaenupooli rahu säilitama, kuid peagi käivituva idapartnerluse eeltaktis ootaks tunduvalt aktiivsemat hoiakut.

Ma olen siin täiesti nõus Euroopa Välissuhete Nõukogu analüütiku Nicu Popescu arvamusega, kelle meelest peaks Euroopa Liit viivitamatult sekkuma Moldova sisepoliitilisse patiseisu ning nõudma konkreetsete sammude astumist.

Võimaluse sedavõrd aktiivseks käitumiseks annaks nii president Voronini eilne abipöördumine lääneriikide poole kui ka peatne Euroopa Liidu idapartnerlusprogrammi käivitamine. Kui võtta arvesse, et enam kui pool Moldova väliskaubandusest on seotud Euroopa Liiduga ning et 70 protsenti elanikest soovib integreerumist Euroopaga, siis oleks ka mõistetav Brüsseli nähtavam kohalolek tänaste segaduste lahendamisele kaasaaitamises.

Moldovas on täna kujunenud sisuliselt murdemoment - kas minnakse õigusriikluse teed ja lahendatakse probleemid seadusi austades (nii ühelt kui teiselt poolelt) või pälvib enamuse jõupoliitika ning eriarvamuste vägivaldne mahasurumine.

Euroopa Liidult ootaks aga aktiivsemat sekkumist. Eriti nüüd, kui Moldova võimud on süüdistamas üht Euroopa Liidu liikmesmaad - Rumeeniat, korratuste organiseerimises. Ka Balti riigid, sealhulgas Eesti, kellele Moldova on olnud viimastel aastatel abiprogrammide üks sihtriike, võiks veidi aktiivsemalt partnereid tegevusele utsitada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?