Sotši linnapea valimistel muutusteta

Eilsed valimised 2014. aasta taliolümpia linnapea kohale möödusid üllatusteta. Võimupartei kandidaat Anatoli Pahhomov sai väidetavalt ligemale 80protsendilise toetuse. Teise koha sai 13protsendilise toetusega Venemaa demokraatide üks väljapaistvamaid figuure Boriss Nemtsov.

Mida sellest tulemusest arvata? Esiteks oli juba enne valimisi ilmne, et oma sünnilinnas kandideerinud Nemtsovil puudusid tegelikud väljavaated saada Venemaa esikuurorti juhi ning 2014. aasta taliolümpia ühe peategelease roll. See lihtsalt ei passi kokku tänase Venemaa sisepoliitilise võimupassiansiga.

Teiseks oleks Nemtsovi edu loonud Kremlile tõsise peavalu, sest Sotši linnapea koht oleks andnud demokraatlikule opositsioonile võimaluse näidata tegelike alternatiivide olemasolu. Mõistagi tuli see ära hoida.

Kui uskuda Nemtsovi valimisstaabi andmeid, siis tehti valimised ära mitte eile, vaid eelhääletuse ajal. See on tüüpiline viis mittedemokraatlikes riikides hääletuste tulemusi mõjutada. Seega ei leidnud aset mitte valimised, vaid soovitud tulemuse vormistamine. Täpselt nii, nagu Venemaa viimastel valimistel on kombeks olnud.

Kuid vaatamata kõigele näitas nii Nemtsov oma kampaaniaga (üks näide siin) kui ka tulemus ise (eriti exit poll), et Venemaa inimesed pole sugugi nii joondu Kremli käskudele, vaid näevad ka teisi alternatiive. See annab siiski lootust, et demokraatlike jõudude tegevusel on oma eesmärk ning võimalused.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
http://b-nemtsov.livejournal.com/42398.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA