Euroopa Liit ei vaja uut energiahartat

Venemaa president Dmitri Medvedev teatas täna Soomes, et teeb ettepaneku muuta globaalseid energiasuhteid, asendades energiaharta lepingu uue raamdokumendiga. See on Kremli kaval käik varasemate kohustuste eiramiseks ning mitmete tõsiste juriidiliste probleemide lahendamiseks.

Medvedevi meelest ei ole Venemaa seotud 1994. aastal sõlmitud energiaharta leppega ning võib seepärast julgelt pakkuda uut lähenemist. Meeldetuletuseks siiski, et Venemaa kirjutas leppele alla, kuid ei ratifitseerinud hiljem seda. Pole välistatud, et lähema paari kuu jooksul teeb Haagi rahvusvaheline kohus otsuse, mille tulemusel siiski kinnitatakse Venemaa seotust energiaharta ning sellest lähtuvate kohustustega.

Kreml on mures, sest energiaharta kohustuste kinnitamine kohtu poolt võiks anda näiteks naftakompanii Jukos endistele omanikele võimaluse esitada Venemaaale hiigelnõude (vähemalt 28 miljardit eurot). Seda püüab Moskva mõistagi vältida.

Samas peaks olema Euroopa Liidu huvides, et mängureegleid ei muudetaks ühe poole survel. Energiaharta sätete üle võiks vaielda ja neid täiustada, kuid dokumenti ennast ei tohiks mingil juhul minevikku saata. Pealegi ei ole Euroopa Liit siin ainus tegur. Hartaga on liitunud 49 riiki, mistõttu on tegemist toimiva globaalse energiasuhteid seletava dokumendiga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA