MILLIST PRESIDENTI EESTI VAJAB?


Lennart Meri, Arnold Rüütel ja Toomas Hendrik Ilves on kõik olnud eripalgelised presidendid. Igal ühel omad plussid ja miinused. Nii nagu inimestel ikka. Seepärast pole ka järgmine meie president mingi üliinimene. Ei peagi olema.

Küll aga just meie aeg määrab ära mõne olulise mõõdupuu, mille järgi hinnata võimalikke kandidaate. Aeg on keeruline, tiine meie julgeolekut ning samas Eesti tervikarengut puudutavatest väljakutsetest.

Presidendiks pürgivad naised ja mehed peavad omama inspireerivat, mitte unist või minevikus ekslevat nägemust Eesti tulevikust. Edasiminekuks vajab Eesti värskeid ja kartmatuid ideid. Kuigi riigipea roll on meil põhiseaduses tugevasti raamistatud, on ta ikkagi suunda näitav ning karidest hoiatav majakas meile kõigile keerulise aja tormistel vetel.

Just nimelt rahvusvaheliselt tormised ajad nõuavad vaba maailma piirimaal asuva väikeriigi Eesti tippjuhtidelt erakordset ettenägelikkust, tarkust ja diplomaatilist vilumust.

President Ilvesel on õigus, kui ta rõhutab välis- ja kaitsepoliitika komptenetsi hädavajalikkust kõigilt, kes on valmis temalt 10. oktoobril riigipea ametiketti üle võtma. Põhiseadus määratleb selgelt, et riigipea on riigikaitse kõrgem juht ning Eesti esindaja rahvusvahelises suhtlemises.

Kui mõnele võib ekslikult jääda mulje, et tegemist on kõigile jõukohase poliitikavaldkonnaga, siis sellise arvamusega kaugele ei jõua. Meil pole luksust valida presidendiks inimene, kes alles hakkaks õppima rahvusvahelise suhtlemise nüansse ning kes veeriks peast jutupunkte.

Eesti president peab olema rahvusvaheline naine või mees, kellel pole mitte üksnes põhjalikke kogemusi rahvusvahelisest suhtlemisest, vaid kellel on ka ideid, kuidas Eestit kõige paremini  kaitsta maailmapoliitika suurtes tõmbetuultes.

Võib olla enam kui kindel, et järgmine presidendiperiood ehk siis eelolevad viis aastat saavad olema meie iseseusvuse hoidmisel ja Eesti rahvusvahelise konkurentsivõime tugevdamisel erakordselt oluliseks ajajärguks. Välispoliitiliselt harimatu või kogemusteta president oleks meile sõna otseses mõttes julgeolekurisk.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA