Spioonivahetuse tagamaad


Ameerika Ühendriikide ja Vene Föderatsiooni vahel saavutatud kokkulepe spioonide vahetamisest ning selle kiirest läbiviimisest viimaste tundide jooksul viitab sellele, et pooled soovivad teema kiiremini unustada ning vältida võimalikku mõju kahepoolsetele suhetele. Viimati leidis sarnane samm aset 24 aastat tagasi, 1986. aastal.

Üllatava kiirusega toimunud vahetusprotsessile (kümme nelja vastu) eelnes kõigi USAs kinnipeetud spioonide süü ülestunnistus, kusjuures Ühendriigid avaldasid ka kõigi illegaalide tegelikud nimed. Samal ajal andis president Medvedev armu neljale Venemaa vanglates viibinud Venemaa enda kodanikule, kellest kõige tuntum on 11 aastat kinni istunud relvastuskontrolli ja tuumarelvastuse ekspert Igor Sutjagin.

Kuigi veel eile räägiti üksnes Anna Chapmani (fotol) ja Sutjagini vahetamisest, siis praeguseks on Ühendriikidest erilennukiga deporteeritud kõik spiooniskandaalis kinnipeetut. Vahetus leidis väidetavalt aset Austria pealinnas Viinis.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
sellega tunnistab kreml, et tegu oli tõsiste spioonidega.

alul ju üritati USAd vene pressis naeruvääristada kui luulusid ja paranoiasid nägevat politseiriiki, isegi puuutin lasi ju lendu "vaimuka" kommentaari.

salasilm
Anonüümne ütles …
Teemakohaseid uudiseid jälgides läks minu mõte oletusele, et sellega mängitakse pigem Medvedevit FSB/KGB brigadiri Putini vastu. Ma olen enam kui kindel, et Medvedevile anti Washingtonis mõista, et midagi sellist on tulemas ning see aitab kärpida veidi Putini sõnaõigust. "Spoonide" kokkukorjamine oli Putinile parajaks maksahaagiks. Võimalik, et praegune amet on Medvevedevile meeldima hakanud ning ta otsib võimalusi, et seda siiski Putinile väga vabatahtlikult tagasi anda. Igal juhul on praegune seis temale kasulik.
Anonüümne ütles …
Praegu küll tundub, et USA-VENE suhted on head või paremuse poole minemas.
Minu arust on Putini-Medvedevi suhted vene riigi siseasi või siis õige hinnangu saab anda alati palju aastaid hiljem.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA