Euroga liitumine näitab Eesti küpsust


Täna oli siis selleks viimaseks päevaks, mil jõudis lõpule täpselt kaks kuud kestnud Eesti euroga liitumise poliitiline otsustusperiood. Rahandusministritel jäi veel ära vormistada eurole ülemineku päev (1. jaanuar 2011) ja ümberarvestuskurss (1 euro võrdub 15,6466 krooniga). Nüüd jääb kuni 1. jaanuarini üle vaid siseriiklike tehniliste ettevalmistuste lõpuleviimine.

Eurotsooniga liitumine on tubliks kinnituseks Eesti kui Euroopa Liidu liikme küpsusest. Ühest küljest räägib see sisepoliitilisest arukusest, mis on varemgi väljendunud suuremate rahvusvaheliste eesmärkide saavutamisel. Tegelikult on ka näiteks Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni töö heaks tõenduseks sellest, et koalitsiooni ja opositsiooni huvid koonduvad enamasti Eestile parimate positsioonide ja seisukohtade taha. 

Teisest küljest on kuus aastat Euroopa Liidu liikmena andnud Eestile piisava annuse enesekindlust. Euroalaga liitumine taandab nn uue liikme staatuse meie jaoks juba kaugesse minevikku. Eesti on regiooni üks kõige enam integreerunum lääneriik, mis annab meile korraga nii täiendavaid võimalusi kui ka kohustusi.

Nüüd on kõige olulisem keskenduda nende rahvusvaheliste võimaluste paremale kasutamisele meie kõigi elujärje parandamiseks siin Eestis. Loodetavasti annavad valimised lisaks tühjadele lubadustele (eriti igasuguste palkade või pensionite mitmekordistamislubadused) ka häid ideid majanduse elavdamiseks ning tööpuuduse vähendamiseks. Rääkimata siis kõigist teistest meie elu tahkudest. Euro on siin kindlasti vaid üheks vahendiks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kes endale eurost jumala on teinud on mitte ainult vaimust vaesed, vaid lausa suitsiidsed tolad. Kas te ei näe, mis euro ja eurotsooniga toimub, kas analüütilist mõtlemist ei ole kriipsuvõrdki, et hoiduda uppuvale laevale minemast? Kurb.
Marko Mihkelson ütles …
Anonüümile: esiteks tuleks vahet teha analüüsidel ja spekulatiivsel propagandal. Kui euroga peaks midagi juhtuma, mida ma siiski ei usu, ei jätaks see mõjutamata mitte üksnes Eesti krooni, vaid kogu maailma finantssüsteemi. Otsustajate seas on parem olla, kui teiste tehtud otsusteid järgida.
Anonüümne ütles …
see euro ei muuda sisuliselt midagi. inimesi ta targemaks ei tee ja haigeid terveks ei ravi. vaesed rikkaks ei saa jne.
kuidas te näete elujärje parandamist eestis?
millised on prioriteedid?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA