Hillary Clinton Moskvas

USA välisministri Hillary Clintoni esimesel visiidil (foto:NYT) Moskvasse oli vaieldamatult peatähelepanu all Iraani tuumaambitsioonide ohjeldamine. Viimastel nädalatel on seoses Iraani uue uraanirikastamistehasega Qumi lähedal tõusetunud teravalt uute võimalike sanktsioonide rakendamine juhul, kui Teheran keeldub koostööst rahvusvahelise üldsusega.

Seepärast oli Clintoni üks eesmärke Moskvas veenda oma kolleegi Sergei Lavrovi ning ka Venemaa presidenti Dmitri Medvedevit nõustuma vajadusel rangema survega Iraani juhtkonna suhtes. Andis ju Medvedev septembris New Yorgis president Obamale mõista, et sanktsioone ei saaks välistada.

Täna jäi vähemalt avalikkusele aga mulje, et Venemaa pole oma varasemat hoiakut Iraani- vastaste sanktsioonide suhtes muutnud. Lavrovi meelest oleksid need mõttetud ning ei annaks loodetud tulemust.

Varem on analüütikud viidanud, et Obama otsus loobuda raketikilbi osiste paigutamisest Poola ja Tšehhi Vabariiki tehti osaliselt lootuses meelitada Venemaad vahetumale koostööle Iraani tuumaprobleemide ohjamisel. Täna avalikkusele teada oleva informatsiooni põhjal võib öelda, et Moskvas seda kahte sündmust omavahel siduda ei soovita.

Mõistagi on Moskva ja Washingtoni lähtekohad Iraani küsimuses väga erinevad, mis teeb ka suurema ühisosa leidmise siin keerukaks. Kuigi mõlemad räägivad tuumarelva leviku piiramise tähtsusest, näevad pooled selle saavutamiseks tehtavaid jõupingutusi erinevalt.

Kui Obama administratsioon on ammendamas oma valmisolekut diplomaatilise dialoogi avamiseks ja ei välista uusi karmimaid sanktsioone Iraani vastu, siis Kremlile on Iraan oluline kaubanduspartner (eriti relvastuse ja energeetika valdkonnas) ning teataval määral regionaalne liitlane.

Seepärast on raske eeldada, et seekordse Clintoni külaskäiguga miskit põhimõttelist kolmnurgas Moskva-Teheran-Washington muutub.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Siiski, siiski.
Nõukogude inimese paranoilist kartus spioonide ees ja tänapäeva Venemaa "analüütikute" võimet igal pool ja igas olukorras vaenlast näha (ning sellest ka rahvale pasundada) illustreerib Regnumi vahendatud artikkel "Vene sõnumitest"
http://www.regnum.ru/news/1214356.html

Regnumile on muidugi kombeks ületada jaburuse piire.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA