Eestist on saamas kehtestunud Põhjala riik


Eesti mõttelise tulevikuasendi üle on korduvalt arvamusi pakutud. Mida aeg edasi, seda kindlamaks arusaamaks on minu arvates kujunemas meie loomulik kuuluvus läänemaailma Põhjalasse.

Ühed räägivad Jõulumaast(giast), teised lihtsalt geograafilisest kaasusest, kolmandad aga meie majanduslikust paradigmast. Seejuures on korraga õigus kõigil. Me lihtsalt oleme siin ja selles kultuuriruumis. Seepärast oli Nõukogude okupatsioon lihtsalt ajaloo ajutine, kuigi meile palju kurja teinud väärareng.

Väga ilmekalt tuleb meie staatus välja näiteks "Piirideta reporterid" järjekordsest ajakirjandusvabaduse indeksist. 2009. aasta pingerea esikümme näeb välja selline:

1. Taani
2. Soome
3. Iirimaa
4. Norra
5. Rootsi
6. EESTI
7. Holland
8. Šveits
9. Island
10. Leedu

Ma ei defineeriks läänemaailma Põhjalaks mitte üksnes traditsioonilise Suur-Skandinaavia, vaid kindlasti on selles puutumus nii Iirimaal kui Leedul, otsati ka Hollandil. Teiste sõnadega on selle ruumi ühisosaks tugev parlamentaarne ratsionalism ning avaliku ruumi avatus ja läbipaistvus.

Ainus, mis meid läänemaailma Põhajalast veel tõsisemalt eristab, on meie poliitiline kultuur. Täpsemini soveetlikud retsidiivid, mis segavad uue kuvandi täielikku avaldumist. Mõneti on see paratamatu, sest inimseosed mööduvad alles põlvkondadega.

Kuid ikkagi, kes oleks uskunud 20 aastat tagasi selliste edetabelite võimalikkusse?

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
ôige! Mida kiiremini Est / lat ûhildub pôhjalaga, seda parem piirkonnale. Mina ja teised rootsieestlased teevad selleks tôsiseid pingutusi.
Tln- Helsinki kooslinn peab sûndima.
Unknown ütles …
Õige tore! Antud indeks on aga veelgi parem, sest tegelikult jagavad esimesed viis ühiselt viit kohta. Ja siis on Eesti...
Anonüümne ütles …
Kõik ilus, aga... miks küll selle Raekojaplatsi pildil on Tallinn ühe "n"-iga???
Anonüümne ütles …
Juhin tähelepanu asjaolule, et Eesti on tagasi 2006 positsioonil (langenud siis paar kohta), just nagu väidetakse meie majanduse kohta

Tõnu
Tõnn ütles …
See koht ajakirjandusvabaduse pingereas on muidugi meeldiv, aga ei maksa vist sellepärast end kohe täis puhuma hakata.

Kahjuks oleme enamike tunnuste ja näitajate poolest siiski tüüpiline Ida-Euroopa riik.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?