Venemaa käsitlus meie võidusambast



Esmaspäeva keskööl ütles üks Eesti diplomaat mulle lahkudes - eks vaatame nüüd, mida Vene meedia Vabadussõja võidusamba kohta ütleb. Ja nagu karta oligi, tuli lugu täies propagandistlikus eheduses. Tõele au andes poleks Vene ametlikult telemeedialt (antud juhul siis ORT) midagi enamat ka oodanud. Ikka see SS-liini esiletoomine, Linteri ja Zarenkovi Eestit vihkavad seisukohad, Ganini mõrvalooga manipuleerimine.

Loomulikult ei ühtegi sõna Vabadussõjast ja selle tähendusest Eesti riigi loomisloos. See lihtsalt ei sobi Kremli tõekomisjoni narratiiviga. Alles mõned päevad tagasi tuli informatsioon sellest, et FSB on tellinud dokumentaalfilmi "Ukraina fašism", mille eesmärgiks on Ukraina võimude rahvusvaheline diskrediteerimine.

Paraku näitavad need uudisnupud, et nn ametlikus käsitluses pole üldised hoiakud Eesti ega ka teiste naabrite suhtes muutunud. Samas on siiski märke Eesti-Vene suhete teatavast elavnemisest, mis ei ole nii emotsionaalsed, kui Vene telemeedia esitleb.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
Veel üks stiilinäide: http://www.molgvardia.ru/marginal/2009/06/24/7702
KT ütles …
ehkki süžeeliselt pisut ülekoormatud klipp, kuid siiski propaganda mõttes hästi tehtud asi. tõestus puhta kurjuse vohamisest:)
Anonüümne ütles …
tere,
hr Mihkelson,
Kirjuta parem sellest mida tehakse, et selgitada eestis olevale vene elanikonnale eesti ajalugu.
head tegutsemist!
see onn ju 50% meie enda süü, et kohalikud venkud on vene meedia mõjusfääris.
Anonüümne ütles …
See on ju Eesti riigi vastane laimu ja vaenu õhutamine, mis peaks Eesti seadustega kriminaalkorras karistatav olema. Zarenkovid ja Linterid tuleb riigist välja saata. bervõi Baltiski aga Eestis tegevusloast ilma jätta.
Marko Mihkelson ütles …
Ajaloo õpetamine on tõesti meie enda kätes. Olen ise korduvalt kohtunud vene ajalooõpetajatega. Need on olnud alati väga huvitavad üritused. Kuid eks ka võidusammas ja selle tähenduse seletamine kuulu selle hulka. Meie ETV2 venekeelne programm võiks seda rohkem avada.
Anonüümne ütles …
Seda enam tuleb meil jääda oma tõekspidamiste ja väärtuste juurde. Äärmiselt ebameeldiv on lugeda eesti meediast "arvamusliidrite" kommentaare ja nõudmisi meie vabadusristi ärapeitmiseks, kuna see võib ju meie suurt idanaabrit ärritada. Millegipärast pole ORT mingit tähelepanu pööranud ajaloo suurima massimõrvari ülistamisele.

http://www.ng.ru/politics/2009-06-24/1_stalin.html?mthree=1

Lühidalt - Voronezis paigaldati kohalike kommunistide eestvedamisel kümme reklaamplakatit "kõigi aegade ja rahvaste suurima juhi" 130. sünniaastapäeva tähistamiseks.
Anonüümne ütles …
Aga mida siis oodata oli? Kahjuks on nii ka teiste riikide ja rahvastega, et ka nemad näevad selles ristis kõige pealt 20. saj . pruuni katku sümbolit. Mis siis , et pole päris haakrist? Sarnane ju.Laulust sõnu välja ei viska ja peale Vabadussõja on olnud sellisel ristil igasuguseid seoseid. Eks sümbolid ja semiootika on keeruline asi ja suur osa inimkonnast pole nii haritud. Seetõttu oleks pidanud arvestama ka selliste tagajärgedega. Venemaa kasutab selle kõik muidugi mõnuga ära ja mis viha kisada, kui me ise kondi hambusse viskame.
Minu käest on paljud välismaalased küsinud, et kas selline monument on tõesti praegu, st. tänapäeval tehtud?
Anonüümne ütles …
Okei Marko. Oled hea venekeele oskaja. Kus on Sinupoolsed venekeelsed uudiste tõlgete viited? Selles, valguses, kuidas kohati oma blogis ka inglise keeles oled kirjutanud, võiksid ju nüüd venekeelse faktidele põhineva ja viitava kirjatüki ette võtta. Õiged googli otsisõnad küllap tooks ka Sinu kirjatüki uudishimulike venelaste ekraanile.
Juhul, kui sellised uudised peaks olemas olema, siis teadmiseks, et mida rohkem linke neile viitab, seda kõrgemal on nad otsitulemuste seas.
Anonüümne ütles …
Kas keegi palun seletaks lahti selle käsi-mõõgaga sümboli ajaloo, kuidas see siis ühtlasi sinna SS Eesti mundri-revääri peale sai?
Anonüümne ütles …
See käsi-mõõga embleem on pärit Vabadusristilt aastast 1919 (http://et.wikipedia.org/wiki/Vabadusrist), hiljem kasutas Eesti Leegion seda kui vabaduse ja selle eest võitlemise sümbolina

Anna
Anonüümne ütles …
Marko Mihkelsonile:

Vabadussõjast pole selles klipis juttu sellepärast, et uudis ei seisne ju Vabadussõjas ega seda tähistava monumendi püstitamises Eestis. Uudis on selles, et Tallinna keskväljakule püstitatud misiganesasja tähistavale 20-meetrisel sambal ilutseb SS-leegionäride embleem. JAH, TEAME et sammas imiteerib 1918 Vabadusristi, millel see sümbol peal oli ning millelt natsid selle propagandataotlustel üle võtsid. Ka selles pole uudis.

Uudis on selles, et Eesti Vabariigi Kaitseministeerium ei pane millekski või üleüldse ei nõustu arvamusega, et vastav sümboolika sai 1944. aastal natside poolt ära lörtsitud.

Täpselt see asjaolu, et miljonist triljonist võimalikust Vabadussamba variandist valis Eesti KM just selle, mis kasutas natside poolt ülevõetud sümboolikat. Veel enam, KM lisas selle embleemi sambale täitsa omal algatusel ise peale, sest kunstnike poolt pakutud variandis seda polnud.

Uudisväärtuslik on Eesti KM SUHTUMINE, mitte see sammas, Vabadussõda ega omaaegse Vabadusristi disain. EV Kaitseministeerium ja mitte keegi teine tegi ainuisikuliselt sambas seda omaaegset ordenit imiteerida, tehes sealjuures nägu, nagu poleks sellel kujutatud sümboli mõte IIMS jooksul natside käes üldse (halvemuse poole) muutunud.

Uudisväärtuslik on ning alatiseks piinlikkust tekitama jääb Eesti valitsuse poolt demonstratiivselt väljendatud seisukoht, et mingi sümboli tarvitamine natside sõjalise embleemina ei riku seda karvavõrdki - või et pigem ilustab - ning et Vabadusristi 1-2 järgu disaini on sellest hoolimata jätkuvalt sünnis tarvitada Eestit jäävalt esindava esindusmonumendi juures.
Anonüümne ütles …
ei tea palju need kremli agendid selliste intekate pealt ka raha saavad?endal võlad kaelas ja trahvid maksmata.muide see zarenkov on ikka puruloll,isegi venemaa päeval jahus ta mingist den pobedast siin huvitav video maardust venemaa päeva tähistamiselt-
http://www.youtube.com/watch?v=AW9tJCAgSgQ

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?