Lissaboni leping - koera sabast saadi üle

Eilsed uudised Brüsselist kinnitavad, et Iirimaale antud tagatised Lissaboni lepingu osas võivad suure tõenäosusega lõppeda kauasepistatud reformileppe heakskiiduga 1. novembriks. Iiri peaministri sõnul võib kordusreferendum toimuda juba oktoobri algul.

Kui iirlaste soosiv hoiak (täna 60 poolt, 30 vastu) leppe suhtes püsib ka oktoobris, siis ei jää ka Poola ega Tšehhi presidentidel muud üle, kui nimetatud riikide parlamentides ratifitseeritud lepetele oma allkiri anda.

Mõistagi oleks ühenduse huvides, kui uus Euroopa Komisjon, mis formaalselt peaks kokku tulema 1. novembril, saaks alustada tööd vastavalt uuele leppele. Sama kehtib ka Euroopa Parlamedi kohta, mis oma viieaastase perioodi alustaks sel juhul täienenud kaasotsistamisvolitustega.

Lissaboni leping teeb samuti võimalikuks jõudsama edasimineku ühenduse ühtse välispoliitika tugevdamisel ning energiapoliitika rajamisel. Mõlemad on väga olulised teemad ka Eestile.

Kuid pole vähimatki kahtlust, et Lissaboni leping ei anna vastuseid veel päris paljudele küsimustele, mid puudutavad Euroopa tulevikku. Seepärast on enam kui kindel, et teatud aja möödudes alustavad liikmesriigid uut lepinguprotsessi. See on Euroopa Liidu sisemise arengu üks peamisi mootoreid. Vähemalt siiani on see niimoodi olnud.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA