Läänemere strateegias suur samm edasi

Euroopa Komisjoni täna avalikustatud teatis Läänemere strateegiast ning detailsem tegevuskava on suur samm edasi 2006. aastal Euroopa Parlamendis Toomas Hendrik Ilvese ja Alexander Stubbi algatatud idee tegelikus elluviimises.

Peagi algav Rootsi eesistumine Euroopa Liidus annab suurepärase võimaluse selle unikaalse strateegia vastuvõtmiseks. Kuigi täna võib kuulda teatavat umbusku mõnede Euroopa Liidu liikmesriikide seas, peaks naaberriigi eesistumine kinnistama arvamust, et tegemist on siiski kogu ühenduse huvides oleva strateegiaga.

Kes on selle strateegia kujunemislugu jälginud, teavad, et tegemist on põhjaliku ning Läänemere ääres asuva kaheksa liikmesriigi ideid arvestava dokumendiga. Hea on see, et strateegia koordinaatoriks saab just Euroopa Komisjon, mis annab ettevõtmisele vajaliku üleeuroopalise mõõtme.

Kuigi rahaeraldused on tänasel päeval kavandatud läbi olemasolevate struktuurifondide või teiste vahendite, näevad seatud tõsised eesmärgid (keskkonnakaitsest infrastruktuuride arendamiseni) siiski ette eraldi tähelepanu Euroopa Liidu tulevases finantsperspektiivis (2014-2020). Selle nimel peaksid töötama ka meie vastvalitud eurosaadikud.

Läänemere strateegia sünnilugu ning realiseerimine kinnitavad ilmekalt, kui palju on tegelikult võimalik teha meie saadikutel nii Euroopa Parlamendis kui Eestil tervikuna Euroopa Liidus.

Tegemist on suurepärase võimalusega sihipäraselt ning ressursirikkamalt edendada suurt potentsiaali meie vahetus naabruses. Läänemere strateegia raames on võimalik läbi mängida palju neid stsenaariume ning rakendada täielikult vabadusi, mis võiksid ideaalis olla praktikaks kogu ühenduse ulatuses.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA