Miks peaks meid huvitama Pakistan?

BBC tänane teade sellest, et Taleban kontrollib enam kui 60 protsenti riigi Loodepiiri provintsist (NWFP), räägib paraku kiirelt kasvanud sisemisest ebastabiilsusest selles tuumariigis.

Kuigi Pakistani valitsus on paaril viimasel nädalal võtnud ette suurrünnaku Talebani tõrjumiseks maalilisest Swati orust (veel 2007 oli see Pakistani suurim turismipiirkond), ei pruugi see anda loodetud tulemusi. Liiga kaua on püütud Talebaniga kokku leppida, mis on samas andnud võimaluse viimasel rahulikult oma toetust suurendada.

Miks on Pakistan praegu maailma tulipunkt ja miks peaksime tähelepanelikult jälgima sealset olukorda? Esiteks pole üheski teises tuumariigis sisemine olukord nii kriitiline. Al Qaeda toetatud Taleban on reaalselt loonud Pakistanis võimaluse, kus sisesündmuste areng võib anda neile võtmed tuumarelva juurde. See aga muudaks märgatavalt nii regionaalset kui globaalset pingeseisundit.

Teiseks mõjutab Pakistanis toimuv vahetult olukorda Afganistanis. Mida tugevam on Taleban Pakistanis, seda enesekindlamalt astutakse vastu ka NATO koalitsioonijõududele üle piiri Afganistanis.

Kolmandaks võivad islamistide edu korral järsult halveneda Pakistani ja India suhted. Neljandaks ja ehk kõige olulisemana võib Talebani edu luua uue tõuke äärmusliku islami toetuspinna laienemisele ning globaalse terroriohu suurenemisele.

Kommentaarid

Sandor Elias ütles …
Lisaks viiendana kindlasti ka veel narkokaubanduse, täpsemalt heroiini leviku, kuna 90% maailma heroiinist tuleb just Talebanilt. (Tõsi, seda küll Afganistanist, aga nagu öeldud, on Pakistan ja Afganistan omavahel tihedas seoses nagu ka Afganistani ja Pakistani Taleban)
Anonüümne ütles …
hakkab jälle see sonimine globaalsest terroriohust ja al qaedast. mismoodi saab öelda al qaeda poolt toetatav taliban? al qaeda on mittekeegi, kes on lihtsalt kunstlikult räägitud suuremaks kui ta on, tegelikult on see tähtsusetu rühmitus. hoopis midagi muud on taliban kes on reaalne (poliitiline) jõud ja olnud ka mitu aastat lausa afganistaanis võimul. ja on umbes tuhat korda olulisem jõud kui mingi eriteenistuste poolt kustlikult loodud al qaeda.

sandy casar
Anonüümne ütles …
Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA