Vaba inimene ei tohi karta oma ajalugu

Juba mitmeid aastaid olen jälginud Venemaa populaarse ajaloolase Mark Solonini vapustavalt põnevaid käsitlusi Nõukogude Liidust Teises maailmasõjas. Paljuski jätkab Solonin Viktor Suvorovi (Vladimir Rezun) liini, püüdes lahti seletada Stalini tegelikke rünnakuplaane Euroopa vastu.

Soloninil on oma kodulehekülg (foto kodulehelt), kus ta eile avaldas pikema loo Punaarmee kuritegudest 1945. aastal. Suuresti tõukub see Saksa ajaloolase Joachim Hoffmanni uurimustest, mis dokumentidele põhinedes kirjeldavad Punaarmee veretöid Poolas, Saksamaal ja Tšehhis mõned kuud enne Berliini langemist.

Rahvusvaheliselt on selle teema tuntuks kirjutanud Antony Beevor oma raamatus "Berlin. The Downfall 1945". Solonin toob ära ka Venemaa kriitikute seisukohad sellele materjalile, mis mõistagi on kurjustavalt eitavad ning isegi ähvardavad.

Eriti tähelepanuväärne on aga Solonini artikli viimane lõik. Ma usun, kes tahab, saab sellest ka suurepäraselt aru:
"А господам патриотам предстоит определиться - кто они? Господа или рабы? Раб не знает чувства ответственности. Отказавшийся от свободы и личного достоинства не отвечает за свои поступки. Зато он может и дальше наслаждаться малиновым звоном слов шефа корпуса жандармов графа Бенкендорфа: "Прошедшее России удивительно, ее настоящее более чем великолепно, что же касается ее будущего, то оно выше всего, что может нарисовать себе самое смелое воображение. Именно с этой точки зрения русская история должна быть рассматриваема и писана".Свободные же люди не могут согласиться ни с жандармской версией российской истории, ни с монопольным правом жандармов распоряжаться настоящим и будущим России. Свободные люди не должны пугаться своей истории. Им редстоит набраться мужества признать очевидное. И разделить со своей страной ответственность за все."

Kommentaarid

KT ütles …
huvitaval kombel kõlksub see kokku veel ühe vene ajaloolase arvamusega, mida olen viimasel ajal lugenud - nimelt et venelased peavad kirjutama oma rahvusliku ajaloo ning mitte laskma seda teha teistel ... ning et nt sakslased on seni oma rahvuslike ajalookäsitlustega vene riiklikest käsitlustest kaugel ees.
Anonüümne ütles …
Vene rahvusliku ajaloo kirjutamisest tõsiselt võetaval moel ei tule niikaua midagi välja, kuni messianiasmi ihalusest üle ei saada.

Salasilm
Anonüümne ütles …
Väga hea viide ja suurepärane tsitaat. Hea et su blogile sattusin. Edu edaspidiseks ja hoia ikka lipp kõrgel!
Anonüümne ütles …
отличный сайт!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA