Clinton alustab Aasiast

Kui siiani on jätkuvalt lahtine küsimus USA presidendi Barack Obama esimese kontinendivälise (peale Mehhiko ja Kanada) visiidi kohta, siis riigisekretär Hillary Clinton on oma valiku teinud. Pühapäeval läheb ta visiidile Aasiasse, pühendudes Põhja-Korea tuumaküsimustele, suhete edendamisele Hiina ning maailma suurima islamiriigi Indoneesiaga.

Kaheksa päeva kestva Clintoni visiidi suurimaks eesmärgiks on sundida Põhja-Koread taanduma pingete külvamisest oma lõunanaabri suhtes, aga ühtlasi ka abiprogrammide eest loobuma oma tuumaambitsioonidest. Ilmselt usutakse Washingtonis, et käimasolev majanduskriis sunnib põhjakorealasi järeleandlikkusele, eriti, kui survele õnnestub lisada ka Hiina noodi.

Kuid suurema sümboli omandab siiski kogu ringreis ise. Aasia ja eriti mõistagi Hiina on tõenäoliselt Washingtoni üha kasvava tähelepanu keskpunktis. Tõsi, Clintonile on eelnenud näiteks asepresident Bideni osalemine Müncheni julgeolekukonverentsil ning eriesindajate Mitchelli ja Holbrooke'i visiidid laiemas Lähis-Idas.

Ometi viitavad mitmete Washingtoni old grandide (Kissinger, Brzezinski ja teised) arvamused just sellele, et Ameerika Ühendriigid peavad üha rohkem panustama suhete mitmekesistamisele Hiinaga. Tänu Obama isiklikule seosele võib tõusta ka näiteks Indoneesia tähendus. Igatahes on huvitav jälgida, millised uudised saadavad Clintonit tema esimesel ringsõidul.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA