Oluline sõnum Washingtonist

USA välisminister Hillary Clinton kohtub eeloleval reedel Genfis esimest korda oma Venemaa kolleegi Sergei Lavroviga. Nagu ajaloos varemgi, nii ka nüüd on sarnase kohtumise peamiseks eesmärgiks nõndaöelda suurte suhete "temperatuuri" kontroll.

Asepresident Joe Biden teatas hiljuti Müncheni julgeolekukonverentsil, et USA on valmis jätkama suhteid Venemaaga justkui "valgelt lehelt". Seda on mõistetud mitmeti. Kõlanud on kartused, et USA võiks relvastusküsimuste või näiteks Iraani tuumaprobleemi lahendamise nimel loobuda oma aktiivsest poliitikast Gruusia ja Ukraina pürgimuste toetamisel.

Clintoni visiidi eel tuli Washingtonist sesosas täpsustus. Dan Fried tegi oma eilsel briifingul selgeks, et Washington soovib küll teha koostööd Venemaaga seal kus huvid ühtivad, kuid ei loobu väärtuste ja sõprade kaitsest. Eriti rõhutas Fried, et USA ei nõustu Venemaa uute mõjusfääride poliitikaga Kesk-Aasias ja Ida-Euroopas.

See on kahtlemata märgilise tähendusega sõnum, mis annab lootust, et president Obama jätab kordamata oma vahetu eelkäija vea. Pole mõtet otsida kellegi hingest seda, mida seal ei ole. Suhetes Venemaaga võiks Ühendriikide poolt täna lähtuda väga selge sõnum - kui te tahate toimivat koostööd, siis juhinduge rahvusvahelistest kokkulepetest ning naabrite suveräänsuse austamisest.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Marko,

Mis Sinu arvates siis Venemaa juhtide hinges on? Mida nad tahavad?

Krister
Marko Mihkelson ütles …
Krister: et seda teada, peaksid olema selgeltnägija:) Vastuseid ei tuleks otsida kellegi hingest, vaid nende sõnadest ja tegudest.
Marko Mihkelson ütles …
Eelmisel kolmapäeval pidas USA Esindajatekoja väliskomisjon istungi Venemaa teeamdel. Põnev materjal: http://foreignaffairs.house.gov/hearing_notice.asp?id=1048
Marko Mihkelson ütles …
Illarionovi esinemine Kongressis: http://www.internationalrelations.house.gov/111/ill022509.pdf

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?