Norra tragöödia ja Euroopa identiteet



Kümneid süütuid inimelusid nõudnud Norra tragöödia laiemad põhjused ei peitu üksnes mõrvari erakordses psühhopaatilises vägivallakultuses ja tähelepanuvajaduses, vaid hoopis sügavamas ja keerulisemalt tajutavamas kontekstis.

Breivik pole esimene ega kahjuks ka viimane inimene maailmas, kes lasi kurjusel oma sisemuses võitu saada ning inimvihkajaliku tegevuse valla päästa. Selliste tüüpide jaoks on motiivid peaaegu alati olemas. Ja pole vahet, kas tapetakse üks või sada inimest. Kahjuks.

Kuid Breiviku arvatavad motiivid on palju tõsisemad kui lihtlabase koolitulistaja kättemaks või arvutimängusõltlase virtuaalseks elatud maailm. Ja seda isegi siis, kui ta võidakse kuulutada süüdimatuks vaimuhaigeks.

20. sajandi viimasel kümnendil maailmas eriti suure hoo võtnud globaliseerumine on kiirendanud tsivilisatsioonide segunemist, mis peaaegu paratamatult on esile kutsunud väiksemaid ja suuremaid kultuurikonflikte. Eriti tunnetatav on see olnud Euroopas.

Kui veel kümmekond aastat tagasi peeti multikultuurset maailma globaliseerumisega toimetulevaks fenomeniks ning eeskätt Euroopa tolerantsi musternäidiseks, siis tänaseks on see sisuliselt ajalugu. Saksamaa ja Suurbritannia liidrite vastavad avaldused ning nüüd takkaotsa see kohutav Norra veretöö vaid veenavad, et Euroopa peab tõsiselt mõtlema oma tulevikule.

Kultuuride ja religioonide erisustest tekkivad probleemid ei kao lihtsalt kuhugi. Immigratsioon ning demograafia teevad halastamatult oma tööd. Ja nii võivad uued breivikud tulevikus veelgi hullemaid kuritegusid korda saata. Tulgu nad millistest riikidest, usuveendumustest või ideoloogilistest tõekspidamistest lähtuvalt.

Vastuseid ja lahendusi on mõistagi väga keeruline välja käia. Esiteks eeldaks see Euroopa palju ühtsemat käitumist ning oma identiteedi selgemat kaitsmist. Nagu nüüd teame, on seda väga keeruline kujundada läbi multikultuursuse. Maailmas ei teki kunagi ühtset ja läbivat identiteeti. Alati jäävad teineteisega põrkuvad või vastanduvad “meie”-grupid. Seepärast on tähtis Euroopa ühise mälu (sic! Golovatovi juhtum) ning meile oluliste põhimõtete selgem ja jõulisem väärtustamine. Kuid selle osaks peaks olema ka kaine ning arukas tolerants, mitte pime või poliitkorrektne usk allaheitliku käitumise edukusse.

Me ju näeme ise siin Eestis, kui palju peavalu on tekitanud Nõukogude impeeriumi lagunemisest pärandunud kultuuri- ja identiteedierinevustega toimetulemine. Vene šovinisti Rogozini lapsesuu, kui ta võrdleb Norra katastroofi “Eestis leviva neonatsismiga”, osutab ilmekalt paljude hulgas endiselt elujõudu omavale ohtlikule kõverpeeglile. Tinglikult öeldes ei erine Rogozin siin sugugi breivikutest  ka laimu levitamine ja verbaalse vaenu õhutamine on meie seas peituvatele hulludele kui hädavajalik hapnik.

Euroopal ja tervikuna läänemaailmal seisab aga ees väga keeruliste valikute aeg. Kas demokraatlikud ja avatud ühiskonnad suudavad olla piisavalt efektiivsed kõigi olemasolevate ohtude ja väljakutsetega toimetulemiseks? Kas me suudame säilitada hädavajaliku tolerantsuse võõraste suhtes, kes ei kipu sulanduma meie laiemasse kultuuriruumi? Kas me oleme valmis jõulisemaks ja tulemuslikumaks ühiskäitumiseks kontrollimatu immigratsiooni ohjeldamisel? Kas me julgeme rääkida endast nii, nagu see tegelikult on? Kas me julgeme rääkida sellest, millesse me usume? Küsimusi on veel.

Tänase Euroopa suurim oht peitub mõistagi meis enestes. Kõige lihtsam vastus toimuvale on sulgumine või killustumine. Mida killustunum ja katkisem on Euroopa, seda kiiremini taandume maailma juhtiva jõu ambitsioonikast eesmärgist. Vaid ühtne ja iseenda väärtusi hindav Euroopa on võimeline ennustatavaid katastroofe vältima.

Ülaltoodud arvamus ilmus täna Delfis.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Probleem on see, et varsti jõutakse punkti, kust tagasi pöörduda ei saa, ehk immigrantide arv võrdsustub põliselanike arvuga ja hakkab seda kiiresti ületama. Palju õnne, mis siis "demokraatlikes" riikides juhtuma hakkab. Euroopa kaevab endale ise hauda ja nagu on näidanud reaktsioonid Breiviku toele, ei ole ta huvitatud veretöö tõelistest põhjustest, hakates kohe piirama relvade omamist ja väetise ostmist, samal ajal kui tuleks hakata tegelema immigratsiooni peatamisega.
Anonüümne ütles …
Probleem on selles, kas on õhuke riik v mitte. Probleem on võimu kaugenemises rahvast. Kui kohtutäitur koorib raha kontolt, kust poleks tohtinud ja teatab siis, et kahjuks seda raha EI ole võimalik tagasi enam kanda, siis süüdi on kes? Riik. Ja sellised asjad (neid näiteid on sadu, valdkonnast sõltumata) ajavad üksikisikul kopsu üle maksa. Sa pöördud ja pöördud ja pöördud, aga sind ei kuulda. Ja siis keeb kellelgi üle. Ka meil Eestis. Ei puutu siia migratsioon, relvad ega väetised. Ei puutu.

Kb
Anonüümne ütles …
Probleem on selles, kas on õhuke riik v mitte. Probleem on võimu kaugenemises rahvast. Kui kohtutäitur koorib raha kontolt, kust poleks tohtinud ja teatab siis, et kahjuks seda raha EI ole võimalik tagasi enam kanda, siis süüdi on kes? Riik. Ja sellised asjad (neid näiteid on sadu, valdkonnast sõltumata) ajavad üksikisikul kopsu üle maksa. Sa pöördud ja pöördud ja pöördud, aga sind ei kuulda. Ja siis keeb kellelgi üle. Ka meil Eestis. Ei puutu siia migratsioon, relvad ega väetised. Ei puutu.

Kb
kronja ütles …
Kas me suudame säilitada hädavajaliku tolerantsuse võõraste suhtes, kes ei kipu sulanduma meie laiemasse kultuuriruumi?

see on nagu et eestlastel on laiem kultuuriruum, kui venelastel? :) päeva kild :)


Kas me julgeme rääkida endast nii, nagu see tegelikult on?

kahjuks ilmselt mitte. psühholoogiliselt on inimestel raske (kui mitte võimatu) tunnistada iseendalegi enda kohta ebameeldivaid asju, mis veel arutada rääkimisest..

kas me oleme avalikult ja avatult rääkinud sellest, mida nõuka-aeg on eestile toonud? mitte sellest, kõik oli halb, vaid natukenegi objektiivsemalt? olgugi kompartei juhtimise all, aga elu kui selline oli balti riikides palju parem, kui seal samal venemaal.. aga tunnistada ja rääkida sellest eestlane ei taha, sest et see õõnestakse "ühise vaenlase" ja "kõikeületava kurjuse" pildi, mis me ise endale oleme joonistanud..

ka sina marko - minul (ja paljudel teistel) on lugedes sinu blogi väljakujunenud selge pilt sinust kui venefoobikust, ütleme nii. ükskõik mis, ükskõik millal - iga fakti ja uudise tõlgendad sa nii, et venemaast tekiks sitem pilt. antirusism, nagu seda kavkazcenter leheküljel nimetatakse. aga kas sa tunnistad seda ise? ei, sa arvad, et oled objektiivne ning tasakaalukas, eks? ja see et sinu arusaam sellest, kes sa oled erineb kardinaalselt sellest, mida väga paljud sinust arvavad on "teiste probleem", mitte sinu..

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA