Medvedev Soomes, miks mitte ka Eestis

Kui Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile sobib külastada Soomet (pilt: Delfi, A.Putting), siis sama hästi võiks ta viimaks vastu võtta ka Eesti presidendi küllakutse. Eesti on täpselt samasugune Euroopa Liidu liikmesriik Venemaa naabruses nagu Soomegi, mistõttu oleks ju loomulik sarnase visiidi toimumine.

Tänases Eesti Päevalehes on Jaanus Piirsalu pakkunud välja indikaatori Medvedevi tegevuse hindamiseks. Lisaksin omalt poolt veel ühe ja minu arvates meile olulisima. Selleks on Venemaa suhtumine Balti riikidesse, sealhulgas Eestisse. Või laiemalt kõigisse oma naabritesse.

Kui Medvedev peaks murdma oma eelkäijate jäise suhtumise ning võtma ette suhete paradigma muutmise Eesti ja teiste endiste Nõukogude impeeriumi koosseisu kuulunud riikidega, siis võiksime öelda, et miskit on tõesti muutumas. Eesti on korduvalt rõhutanud, et on valmis suhtlema ja probleeme lahendama kõigil tasanditel.

Seni aga, kuni Venemaa räägib kliima mittesobivusest kahepoolsetes suhetes, oleks väga ennatlik mingeid põhjapanevaid järeldusi teha Kremli tänase peremehe "pehmematest" sammudest.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Вы заблуждаетесь!
Пока власть имущие будут исповедовать "Курс 27 апреля" -
никаких визитов ВЫСОКИХ государственных лиц в ПРИБАЛТИКУ
не последует.

Поторопились вы расписаться в любви к Саакашвили, в перелопачивании исторической правды ...

Прибалтика превращается в ЗАДВОРКИ Европейского союза...
А жаль - могло бы быть наче
Anonüümne ütles …
Armas anonüüm!
Ega me nutagi, kui Vene president meid ei külasta. Selle järgi saab lihtsalt vaadata, kas Venes asjad ka muutuvad.
Praegu paistab, et samaks jäävadki. Sama retoorika, samad ambitsioonid ja sama ebatõhusus. Ja jääbki Vene peamiselt tooraine tootjaks, selle asemel, et ühiskonda ja majandust arendada.

Eks see ajaloolise tõe värk on sama asja üks aspekte - ikka Venel oma tõde ja teistel teine.

Tõnu
Anonüümne ütles …
Так и я о том же!!
Прибалты да пОляки пытаются навязать Европе идею "санитарного кордона" вокруг России, своё "вИдение" истории.
А большинство европейцев работает над БУДУЩИМ.

Помните, как у Остапа Бендера - лежал он в канаве, а жизнь шелестела шинами авто по дороге...

МИМО!!

Мне очень понравилась реклама Keskerakond - Kas sa veel usut Ansipit?

Не в бровь, а в глаз!!
Не вашим горе-политикам давать советы КРЕМЛЮ!

Жаль только нас, сердешных - граждан Эстонии. Ваши политические кликушества нам дорого обходятся
Anonüümne ütles …
Lp. Marko Mihkelson,
Eesti ei ole samasugune riik nagu Soome. Neid ühendab EL-i kuuluvus ja veel mõned aspektid. Kuigi erinevusi on rohkem, kui sarnasusi - eriti suhetes Venemaaga ja üldse erinevate tasandite poliitikas. Tõenäoliselt praegusel hetkel Medvedevil ei ole põhjusi siia tulekuks. Küll oleme aruteluks alati valmis, kuigi siis, kui jõuame asja lahendamiseni, siis äkki teeme midagi mitte, nii nagu sõnad näitavad (sama piirilepingu küsimus). Muidugi oleks vaja suhteid suunata positiivsemas suunas, kuigi meie kõrged riigimehed ei läinud omakorda ka Venemaale, kui neid kutsuti külla. Vist on tegemist vastastiku suhtumisega.
Lugupidamisega,
Jaana
Marko Mihkelson ütles …
Hea Jaana, loomulikult on Soomel ja Eestil erinevusi, kuid rohkem ikka sarnasusi. Tõsi, suhetes Venemaaga on meie ajalugu olnud viimase poolsajandi vältel oluliselt erinev. Ometi usun, et kui Venemaa tahaks tõepoolest normaalseid suhteid Euroopa Liiduga, siis peaks ta sama suutma kõigi liikmesmaadega.
MartN ütles …
Huvitav, et see venekeelne ananüüm hurjutab siin meid minevikku vaatamise eest. Samas vene ideloogia on veel hullemini minevikul põhinev: IIWW, NSVL, mõjusfäärid ja endiselt üritab vene oma soove jõu ja hirmutamisega peale suruda. Nad pole suutnud ära õppida Euroopa või USA (USA puhul on ka vastupidiseid näiteid) positiivsed hõlvamise poliitikat. Arvan, et ega nad suudagi, sest mineviku vari on suurem (on palju ebameeldivat ja kurja mida millegi pärast on vaja viimse hetkeni varjata), kui eestlastel või paljudel oma naabritel.
Samas on tal ka natuke õigus. Õigus on minu arvates ka Jaanal piirilepingu asjus, kuid samas mitte mainitud küllakutse asjus. Viimane oli "kahvel".

Mart
Anonüümne ütles …
Коллеги!
Надо быть скромнее..
У эстонских политиков неоправданно завышенная самооценка и стремление всех поучать.
Хороша эстонская поговорка -
Laps räägib kui kana kuseb.

У Эстонии ни одного нобелевского лауреата, одно из последних мест в Европе по количеству патентов, и т.д.

Только HOTELLINDUS и PANGANDUS

У Швейцарии и с этим получше - но ведь не поучают никого!
А у нас? ...
Как говорится - труба пониже, дым пожиже.

Россия послала в Италию самолёты МЧС и персонал.
Эстония - лишь соболенование.

Вот на подмогу Саакашвили - толпа добровольцев и политиков....

Не стыдно??
Anonüümne ütles …
To Mart.
Vene puhul pole tegu kurja varjamisega - see kuri on üldjoontes tuntud - vaid selle eitamisega.
Minevikku vaatamise kohalt muidugi õigus. Lisaks vaid, et seda vürtsitab teatud skisofreenia. Pole veel vene ühiskonnas kokku lepitud, kas austada tsaari või tema tapjaid, tahaks austada mõlemat.
Tõnu
Anonüümne ütles …
USA on föderaalne riik, aga osariigid lahku lööma ei kipu, kui ka oleks võimalus...jõudu USA kooshoidmiseks eriti vaja pole, Suurbritannia - no on olnud vaja tsipa vägivalda Ulsteris, et kord oleks aga siiski "porgand" ülekaalus "piitsa" suhtes, mistõttu ka nt Shotimaa eriti lahku ei taha lüüa, kuigi neid hääli on ikka kostnud...

Venemaa on aga selline suurriik, mida hoiab koos ainult sõjaline vägivald.Isegi peale NL-u lagunemist. Präänikut võib ju mõnel juhul ka olla, aga piits on ikkagi territooriumi kooshoidmisel Kremli peamine vahend.

Oskus riik aind relvajõul koos hoida dikteerib kogu Kremili poliitika ( ka minevikus).

Salasilm

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?