Lugu sellest, kuidas sünnivad valed

Ma olen siin ajaveebis mitmel korral kirjutanud sellest, kuidas tänapäeval on informatsioon ning sellega manipuleerimine muutunud väga tähtsaks osaks suurtes rahvusvahelistes "mängudes". Olgu selleks siis diplomaatiline vägikaikavedu või täieulatuslik sõda.

Alles mõni päev tagasi viitasin USA väejuhatuse analüüsile, kus räägiti nn lahinguvälja narratiivist ja meedia rollist siin. Lahinguid ei pruugi tänapäeval enam kaugeltki võita üksnes relvadega, vaid ka globaalse meediamõjuga.

Üheks värskemaks näiteks siin on eelmise aasta augustis toimunud Vene-Gruusia sõda. Selle faktilisest algusest saadik on vaieldud selle üle, kes tegi esimese lasu, kes alustas sõda. Alles hiljuti teatas Saksa nädalakiri Der Spiegel, et Euroopa Komisjon olevat väidetavalt jõudnud veendumusele - kogu süü lasub Gruusia presidendil.

Moskva ajakirjanik Julia Latõnina (fotol) kirjutas sellest ajendatuna minu arvates väga huvitava loo, kuidas valed sünnivad. Ning kelle huvides neid valesid sünnitatakse. Ma ei hakka seda arvamuslugu ümber jutustama. Lugege ise, The Moscow Times'is ilmunud loo "A Global Game of 'Broken Telephone'" leate siit.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
yks ôiendus (latôninat pole lugenud, seega ei tea, kus viga algas) -- see pole siiski "Euroopa Komisjon," mis uuris, vaid EU palvel moodustet rahvusvaheline komisjon, mida juhib Shveitsi diplomaat Heidi Tagliavini.

nii ka Der Spiegel "Die Kommission besteht aus Diplomaten, Militärs, Historikern und Völkerrechtlern und untersucht im Auftrag der Europäischen Union den Ablauf des Kaukasus-Kriegs im vorigen August."
Anonüümne ütles …
Asjadega vähegi kokku puutunud inimesed teavad, et Saksa meedias on väga tugev mõju energiamonopolidel nagu E.ON ja RWE. Viimased aga imevad Moskva gaasilohvi. Mistõttu Hodorkovski, aga ka Schröderi põnevad juhtumused serveeritakse teatavas kastmes.
Spiegel on viimased 10 aastat olnud vaid endise Spiegeli hale vari. Ja ega endinegi eriti pädev polnud.
Springeri kntsern sai omad vitsad Forbes Russia vs Julia Baturina afääris.
Ühesõnaga, pole kiita ajakirjandusvabadus ka Saksamaa. Mis ei tähenda, et meil oleks millegagi uhkustada.
Anonüümne ütles …
Suurimad meedia manipulaatorid on Venemaa, Euroopa suurimad riigid ja Ameerika ja lisaks Hiina.

Kõik on seotud saamaiha ja kasuihaga. Suured rahad on suurtel riikidel käes jne.
Väikesed lavastatakse süüdi jne.

Kes II maailma sõda ei mäleta? Algas manipulatsiooniga ja lõpeb sellega tänapäevani.

Nüüd hakkab saksamaa gaasi pärast manipuleerima ja samuti venemaa jne.

Ime, et Eestit ei süüdistata varsti sellega, et miks venelane kohalikus Tallinna toidupoes avalikult peeretada ei tohi.

Puha vana orjaaegne pask. Tugevamad teevad.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?