Patriarhi surm

Vene õigeusu kiriku patriarhi, Maarjamaa Risti esimese klassi teenetemärgi kavaleri Aleksius II lahkumine on kahtlemata väga tähelepanuväärne sündmus. Seda mitte üksnes Venemaale, vaid ka näiteks Eestile.

Ma võin küll eksida, kuid ilmselt nii kõrget ja mõjukat kirikupead pole kunagi varem Eestist pärinenud. Hinnanguid võib olla erinevaid, kuid minu arvates mängis Aleksius II patriarhiks oleku ajal (1990-2008) pigem positiivset rolli niigi keeruliste Eesti-Vene suhete kontekstis. Juba üksi tema suurepärane eesti keele oskus ning valmisolek suhtlemiseks tähendasid nii mõndagi.

Viimastel aastatel on meie ajakirjanduses arvatud, et Aleksius II olla avaldanud soovi saada maetud oma endisele kodumaale - Eestisse. Tallinna Siselinna kalmistul puhkavad ju näiteks tema vanemad.

Tõenäoliselt maetakse Aleksius II Moskvasse ning siin ei maksaks küll otsida poliitilisi põhjuseid. Arvestades õigeusu kiriku tähtsat rolli naaberriigis, siis on päris ilmne, et selle kiriku pea leiab viimase puhkepaiga patriarhaadi keskuses. Antud juhul siis tõenäoliselt Jelohhovi Jumalailmumise katedraalis.

Aleksisus II sattus olema patriarhiks Venemaale väga murrangulistel aastatel. Tema tegevus kirikupeana mängis kindlasti kaalukat rolli Vene õigeusu kiriku autoriteedi ja mõjukuse suurenemisel naaberriigis.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
see surm on kuidagi äkiline, pole nagu kuulda olnud et patriarhi oleks vaevanud mõni väga raske haigus. minu meelest on tähelepanuväärne, et aleksius ei võtnud peaaegu sõna gruusia sõja toetuseks jms. selles mõttes on täielik vastand kirill kes laupäeva või pühapäeva hommikuti RTR kanalil vene juhtkonna käitumist ülistab ja vaenlasi siunab. vene sotsiaalmajanduslik olukord on selline, et see viib peatselt suure tõenäosusega teatud rahulolematuseni rahva hulgas, ja ma arvan, et sellisel juhul alustab venemaa probleemi peitmiseks lihtsalt järjekordset sõda ning kõige selle õigustamiseks on vene juhtkonnal hädasti vaja et kirik kõiki neid ettevõtmisi ja jamasid nende poolel õigustaks. ühesõnaga ma arvan et see sündmus võib olla lihtsalt reas teatud teiste kurbade sündmustega lähiminevikust.

sandy casar
Anonüümne ütles …
Kas võiksite täpsustada, milles seisnes tema positiivne roll? Kas võiksite täpsustada.
Anonüümne ütles …
asendajaks siis sai kirill. kõik läheb täpselt plaani järgi.

sandy casar
Marko Mihkelson ütles …
Sandyle: Aleksiusel olid siiski tõsised probleemid südamega. Ta elas üle ühe ränga insuldi. Kuid Kirilli osas olen sinuga sama meelt.

Anonüümsele: Positiivsus seisneb eeskätt selles, et Aleksius oli erinevalt Venemaa poliitilisest eliidist avatud kohtumisteks ning suhtus oma sünnimaasse siiski teatud respektiga. Ka tema viimane visiit Eestisse oli tähenduslik selles mõttes, et mitte ükski Venemaa president, peaminister või välisminister pole tihanud Eestit kahepoolse visiidiga austada.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?