Lähis-Ida rahuprotsess taas ummikus

Viimaste päevade pingestunud suhted Gaza sektorit kontrolliva Hamasi ning Iisraeli valitsuse vahel on sisuliselt nurjanud Annapolise protsessi ning tekitanud uusi tõsiseid haavu rahupüüdlustesse Lähis-Idas.

Iisraeli lennuväe tänane rünnak Hamasi tugipunktidele Gaza maakitsusel on surmanud enam kui 200 inimest. Õhulöögi ajendiks oli Hamasi varasem loobumine relvarahust ning Qassam tüüpi rakettide pidev tulistamine Iisraeli linnadele (Negev, Siderot).

Kui arvestada seda, et USAs on just toimumas võimuvahetus ning Iisraelis seisavad veebruaris ees ennetähtaegsed valimised, siis on väga keeruline eeldada mingitki võimalust Annapolise protsessi jätkumisele. Vähemalt selle ettekavatsetud moel.

Õigupoolest sattus Annapolise konverentsil saavutatu löögi alla juba varem, mil ilmnes, et kiireid lahendusi keerulistele probleemidele (eeskätt asundused ning Ida-Jeruusalemma küsimus) ei suudeta leida. Kindlasti tegi kompromissi leidmise keerulisemaks sisepoliitiline kriis Iisraelis ning Bushi administratsiooni lahkumine.

Tänases situatsioonis on suurimaks mureks uue vägivallalaine puhkemine, mis lükkab senini saavutatu taas ummikseisu. Palestiinlaste lõhestatus (Hamas ja Fatah) ei too samas lähemale täieõigusliku Palestiina riigi kiiremat teket, sest eeskätt Hamasi terroritegevus on kui viitsütikuga pommiks suhetes Iisraeli riigiga.

Kommentaarid

Sten Hankewitz ütles …
Annapolis (nii nagu ka kõik eelnevad sarnased konverentsid) oli peaaegu et surnult sündinud üritus nii ehk naa. Vaherahu oli ju ka ainult sõnades, sest tegelikult lendas kogu selle "vaherahu" ajal Iisraeli rakette, peaaegu iga päev.

Tegelikult on nii, et Hamas ei tunnusta mitte kunagi Iisraeli õigust eksisteerida ja maksimum, mida võib pakkuda, on 10-aastane "vaherahu" 1967. aasta piiride eest, ja Iisrael ei loobu kunagi Jeruusalemmast, sest 1967. aasta piirid tähendavad loobumist Nutumüürist.

Lahendus - hävitada terroristid, eriti Hamas. Kuidas? Võimatu :) Kõik, mida Iisrael tegelikult teha saab (sest tal ei ole partnerit, kellega läbi rääkida, ega ilmselt saa ka kunagi olema), on kaitsta end. Ja seda just praegu Gazas tehaksegi.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA