TOP-10 maailmasündmust 2008. aastast

Aasta lõpuni on jäänud loetud tunnid, mistõttu pole parimat hetke veelkord möödunule tagasi vaadata. Heitsin korraks pilgu samasugustele sissekannetele 2006. ja 2007. aastast ning esimeseks ja peamiseks erinevuseks võrreldes nendega on selge suursündmuse esiletõus 2008. aastal. Selleks oli ja on jätkuvalt globaalsest finantskriisist vväljakasvav majanduslangus.

Just finantsraputused mõjutasid selle aasta teisel poolel eriti rahvusvahelist elu ning hakkavad veelgi enam mõju avaldama tuleval aastal. Ei tahaks küll ennustada, kuid algav majanduslangus võib kaasa tuua mõne päris tõsise regionaalse või isegi kaugemale ulatuva konflikti. Seetõttu tuleb 2009. aasta maailmale ja paraku ka Eestile tõenäoliselt alanud sajandi üks keerulisemaid.

Järgnev TOP-10 on muidugi väga subjektiivne ning eestlase vaatenurka omav. Lisada võiks siingi mitmeid teisi sündmusi, nagu näiteks Tiibeti rahutused või Pekingi olümpia. Kuid olgu see nimekiri siis selline:

1. Globaalne finantskriis ning nafta hinna kiire langus

2. USA presidendivalimised

3. Võimuvangerdused Venemaal

4. Venemaa katse kõrvaldada Gruusia valitsus

5. Kosovo iseseisvuse väljakuulutamine

6. Terrorirünnak Mumbais, millele järgnes pingekasv India ja Pakistani suhetes

7. Euroopa Liidu edu energialeppe alal, kuid ebaedu sisereformi läbiviimisel

8. NATO võimetus kokku leppida Gruusia ja Ukraina lõimimises

9. Iisraeli rünnak Hamasi vastu Gazas

10. Piraatide tegevus Adeni lahes.

Aasta persooni suhtes olen blogi lugejatega nõus. Selleks oli kindlasti USA vastvalitud president Barack Obama. Tema komeet on veel teel orbiidile, kuid ega kaua pole jäänud tõehetke saabumiseni. 20. jaanuaril on Obama juba täiel määral USA poliitika eest vastutav.

Head vana aasta lõppu ja vaatamata paljudele ennustustele ikka edukamat uut aastat!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA