Venemaa jätkab vaikset nügimist

Kuigi ametlikus retoorikas on Moskva andnud Eesti-vastaste hoiakute levitamises pisut järele, jätkub vaiksem nügimine laial rindel. Üheks kinnituseks sellest on näiteks homme pärastlõunal Euroopa Parlamendis kavandatud nn kuulamine, kuidas Eesti politsei on piinanud aprillisündmuste ajal kümneid inimesi.

Ilmselgelt Venemaa (ja mitte roheliste ega Läti) huvides tegutsev Eruoopa Parlamendi liige Tatjana Zhdanoka on juba kuid tegutsenud selle nimel, et Eesti "vastupanuliikujad" saaksid rahvusvahelist tähelepanu.

Aprillis, vahetult enne Tallinna sündmusi, organiseeris Zhdanoka Strasbourgi Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee ajaks "Öise vahtkonna" kolmeliikmelise piketi. Viimane ei leidnud küll suuremat tähelepanu, kuid ometi oli Venemaa delegatsioonil võimalus inimõiguste rikkumisest ja "ajaloo ümberkirjutamisest" "faktidele" osundades rääkida.

Homsest üritusest, mis on kavandatud rahvusvahelisele piinamise vastu võitlemise päevale, kirjutas juba ka läinudnädalane Postimees. Nagu selgub, on üks rääkima kutsutud "ohvritest" pronksöö vandaale. 34aastane Juri Zhuravljov on sellelt lingilt leitavas "värvikas" pildireas alt 17ndal ülesvõttel.

Siinkohal võiks pisukese ääremärkusena, kui tohin, vihjata headele kolleegidele Roheliste Riigikogu fraktsioonist, kes võiksid oma rahvusvahelisi kontakte kasutades siiski osundada Zhdanoka tegevuse tegelikele motiividele.

Ühe märkimisväärse viite Venemaa praegustele hoiakutele annab ka eelmisel nädalal Washingtonis aset leidnud kohtumine Riigiduuma ja Esindajatekoja väliskomisjonide vahel. Sellel esitas duuma komisjoni esimees Konstantin Kossatshjov mõtte, et venelased ja ameeriklased võiksid üheskoos külastada maailma pingekoldeid: Kosovot, Iraani ja ... Balti riike.

Kuigi esmapilgul võib see tunduda täiesti absurdse reana (nii see ju tegelikult ongi), ei tohi me jätta mingitki tõlgendusruumi Tom Lantosile ja tema kolleegidele. Usun, et president Ilvesel on nii täna kui homme Washingtonis võimalik edukalt kinnitada Eesti kui Ameerika Ühendriikdie partneri ja liitlase rolli.

Muide, Kossatshjovi väljaütlemisest ei kuma otsati läbi seda positiivi, mida viimasel ajal on Moskvast viidatud Läti suunal. Eriti piirileppe allakirjutamise kontekstis. Vaatamata justkui "parematele" suhetele on Läti jätkuvalt Riigiduuma mõjuka poliitiku hinnangul "kriisikolle".

Kommentaarid

KT ütles …
kuigi Balti ja Balkan on meie jaoks kohatu võrdlus, on VF oma välispoliitilises retoorikas seda ammu kasutanud ... ja ilmselt mitte viljatult.

teine võrdlusjada on olnud Balti-Baski-Põhja-Iiri, küll harvem, aga sama ilmekas ... et eksisteerib allasurutud sisekonflikt, mis kohe-kohe omandab sama koloriidi (ja näe, aprilli lõpus kiskuski sinna kanti)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?