Londonis britte briifimas

Aprillisündmused Tallinnas on äratanud paljudes meie partnerriikides huvi Eesti positsioonide ning arvamuste vastu. Üks sellistest näidetest on Briti parlamendiliikmete idee kutsuda Londonisse kohtumistele Riigikogu väliskomisjoni ja Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehed.

Nii olimegi täna koos Sven Mikseriga Londonis, et vahetada Briti kolleegidega mõtteid kahepoolse koostöö laiendamisest ning Euroopa Liidu ühiskäitumisest suhetes kolmandate riikidega, sealhulgas Venemaaga.

Mõningate asjaolude kokkulangemisel oli meie kohtumiste ajastatus suurepärane. See toimus paar päeva enne väga olulist Euroopa Ülemkogu, nädal enne Tony Blairi lahkumist peaministriametist ning Litvinenko mõrvajuhtumi tõttu selgelt jahenenud Briti-Vene suhete taustal.

Niisiis, tänase päevaga (enne lennukile minekut) jõudsime kohtuda parlamendi alamkoja väliskomisjoni esimehe Mike Gapesi (leiborist), Briti-Eesti sõprusgrupi juhi Gordon Marsdeni (liberaal) ja liikmetega (nende seas ka Lembit Öpik), konservatiivide esindajate Daniel Kawczynski, Lord Bownessi ja Lord Howelliga, samuti Briti välisministeeriumi Euraasia osakonna juhataja Michael Davenporti ja Venemaa büroo juhi Nick Lattaga. Mitte just vähe ühe pooliku päeva kohta!

Kõigil kohtumistel olid suuresti teemadeks eelseisev Euroopa Ülemkogu ning suhted Venemaaga. Mõistagi on britid euroskepsises esirinnas ning seda oli sisuliselt tunda ka kõigil kohtumistel.

Eriti tugevat pessimismi väljendasid konservatiivid. Kuid eks siin ole ka suur osa sisepoliitilistel huvidel. Kui poliitikud arvasid, et kokkuleppe saavutamise ruum ülemkogul on väga väike (Gapes tugines näiteks päev varem toimunud kohtumisele välisminister Margaret Beckettiga), siis välisministeeriumi esindajad olid pisut optimistlikumad.

Kui aga kokkulepe isegi sünnib, siis jäi küll mulje, et vähemalt konservatiivid teevad kõik, et küsimus ikkagi referendumile suruda ja seeläbi see Britimaal läbi kukutada. Leiboristide meelest kujunevad siin võtmetegelasteks liberaaldemokraadid, kuid viimased hoidsid eile oma hoiaku veel enda teada.

Mis puutub Venemaasse, siis vaatamata üldisele hoiakule - Venemaa on oluline partner, kelle suunal tuleb positiivset hõlvamist teostada, saadakse päris hästi aru võimalikest ohtudest ning väärarengutest. Mike Gapes oli just oma komisjoniga naasnud Moskvast, mistõttu olid tal ka värsekd muljed jagada. Mõistagi oli juttu ka aprillisündmustest ning Eesti vastu suunatud küberrünnakutest.

Loodetavasti saab juba varsti teoks jätk Eesti ja Briti parlamentide suhetes. Igatahes sellele viitasid positiivselt nii väliskomisjoni esimees Gapes kui sõprusgrupi juht Marsden.

Aga kõigi nende kohtumiste teokssaamisele andsid suurima panuse ikkagi meie Londoni saatkonna juhtivjõud eesotsas suursaadik Margus Laidre ja diplomaat Eerik Marmeiga, kelle siinkohal ka suurimad tänud!

Kommentaarid

KT ütles …
kas said ka kuidagi aimu Blair-Brown vangerdusest tulenevatest võimalikest muudatustest välispoliitikas?
Marko Mihkelson ütles …
Karmole: keegi küll midagi sellist ei poetanud, mis viitaks suurematele muutustele. Browni esimeseks peavaluks saabki ikkagi Euroopa teema. Teisalt on küsimus, kas Beckett jätkab ministrina.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA