Väike Balti "invasioon" Tokyos

Midagi sarnast, mis leidis aset sellel nädalalõpul siin Tokyos, pole vähemalt minu teada varem juhtunud. Tokyo Fondi, Sasakawa Rahufondi ja Eesti Välispoliitika Instituudi korraldatud sümpoosium "Ajalugu ja kogemused loovad tulevikku: Venemaa ja tema naabrite suhted" tõi neljapäevaks ja reedeks Jaapani pealinna esmakordselt ühise laua taha kokku poliitikud ja analüütikud Balti riikidest, Norrast, Soomest ning mõistagi Jaapanist.

Esinejate hulgas olid näiteks Mart Laar (pildil, vaata allkirja viimasest lõigust), endine Jaapani välisminister Nobutaka Machimura, Läti välisminister Artis Pabriks, Jaapani parlamendi liige Taro Kono, Soome panga analüütik Pekka Sutela ja paljud teised.

Räägiti Venemaast ning suhetest Venemaaga. Nii majandusest kui poliitikast, julgeolekust ja diplomaatiast. Esimest korda said siis kokku Jaapani ja Balti riikide, aga ka Soome ja Norra kogemused.

Ehk olulisema järeldusena vähemalt mulle jäi teadmine, et vaatamata kohatisele illusoorsusele tunnetavad Jaapani poliitikud ja analüütikud päris hästi Venemaa tänaseid arenguid. Näiteks minuga samas paneelis esinenud majandusanalüütik Shoichi Itoh andis väga adekvaatse ning isegi Euroopa kolleegidele silmi ettetegeva ülevaate Venemaa energiapoliitikast.

Loodetavasti ei jää see ettevõtmine viimaseks, sest ühiseid kokkupuutepunkte on Jaapanil ja läänepoolsetel naabritel, sealhulgas Eestil, päris mitmeid. Alates piiriprobleemidest ning lõpetades ajalooga - kõik see tegelikult vajaks veelgi põhjalikumat koosanalüüsi. Igatahes leidis üritus siinses pressis ka päris head kajastust.

Olgugi, et sümpoosiumil oli külalistena osalejaid 5 riigist, langes pisut rohkem tähelepanu Eestile. Põhjus lihtne, sest ürituse üheks Jaapani poolseks korraldajaks oli Tokyos oma doktoritööd tegev ning Jaapani parlamendiliikme nõunikuna töötav eestlanna Monika Reinem. Suur tänu sulle Monika väga hea idee ja selle teostamise eest!

Loo juures olev pilt on tehtud täna Jaapani ajaloolises pealinnas Kamakuras asuvas Gosho pühamus. Sümpoosiumil osalejatele korraldatud väljasõidul puhastab üks peakõneleja Mart Laar kohaliku kombe kohaselt käsi enne templisse sisenemist.

Kommentaarid

KT ütles …
Monika ON fantastiline - vaatamata oma malbele olekule ülimalt võimekas!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA