Kui rikkad oleme ja kui vanaks elame?

Otsisin täna statistilist materjali ühe oma juulikuise loengu tarbeks ning sattusin taas lugema Luure Keskagentuuri (CIA) faktiraamatut. Netis hästi kättesaadavana on see aastaid olnud üheks paremaks allikaks esmatarbe statistikale nii eraldi riikide kui maailma kohta tervikuna.

Pidevalt täienev andmebaas annab tõepoolest hea, kiire ja interaktiivse ülevaate erinevatest arengutest. Seega hea ja tõhus abimees kiire info hankimisel.

Et siin mitte jääda pelgalt suunaviidaks, siis võtsin kiirelt vaadata, kuidas näiteks Eesti selles andmebaasis välja paistab.

Mõned huvitavad ränkingud. Territooriumi poolest on Eesti 141. (268st) ja rahvaarvu poolest 154. (235st) riik ehk administratiivne üksus, mida CIA arvestab oma statistikas.

Dünaamilisemalt muutuvas statistikas oleme näiteks eluea kestvuse poolest veel alles 112. (222st) kohal ning HIV viiruse kandjate poolest ikkagi väga kõrgel 55. (168st) kohal. Kui Andorras elatakse keskmiselt 83aastaseks, siis meil pisut enam kui 72aastaseks. HIV statistikas oleme aga Euroopa Liidu "juhtivriik", surutuna Gambia ja Venemaa vahele.

Maailma riikide rikkuse edetabelis oleme oma väiksusele vaatamata siiski 106. (229st) kohal, vahetult ees nafta- ja gaasirikkast Katarist. SKP kasvu poolest oleme ehk parimal väljapaistval kohal - 10. (216st). Ka SKP inimese kohta (20300 USD) pole tegelikult laita - koht 55. (229st). Euroopa Liidu lähimad konkurendid eespool on näiteks Malta (21000 USD), Tshehhi (21900 USD), Küpros (23000 USD) ja Sloveenia (23400 USD). Seljataha on aga jäänud ka Euroopa Liidu järgmine eesistuja Portugal (19800 USD).

Kuid eks statistikaga ole tihti ikka nii: ilu on vaataja silmades. Pelgad numbrid ei pruugi sageli kajastada sügavamaid taustsüsteeme. Ometi on see väheseid mõõdupuid, mille järgi oma edu või ebaedu hinnata.

Kommentaarid

KT ütles …
tegu on tõesti ühe parima andmestikuga, millel on aga kaks miinust:
- ülim lakoonilisus (mis on samas ka tõlgendatav tarbijasõbralikkusena, kuid jätab just taustad avamata, nagu sa märkisid)
- andmestiku mõningane ebaühtlus (poliitiline data muutub enamasti kiirelt, kuid majanduslik jm tihti lausa 5-6 aastase nihkega)

kuid siiski ja veelkord - tasuta andmebaasidest on see üks paremaid. võin seda väita entsüklopedistina (EE 15.köide) :)))
Marko Mihkelson ütles …
Karmole: sul on täiesti õigus. Majandusdata on tõepoolest järellonkiv, kuigi mitte alati. Aga jah, nii terviklikku ja kiires võrdluses olevat vaba andmestikku teist ei leia. Või kui on, siis andke märku.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?