UKRAINA VAJAB OMA VABADUSE KAITSEKS RELVAABI


Sõda Ukrainas lõpeb nii või teisiti üksnes pärast rahuläbirääkimisi. Vaatamata mitme Euroopa riigi, sealhulgas Ukraina enda püüdlustele leida võimalusi diplomaatiliseks lahenduseks, jätkab Venemaa agressiooni. Täna teeb Venemaa kõik, et Minski kokkulepetest eemalduda ning luua sõjalise pealetungi kaudu hoopis uus keskkond läbirääkimisteks.

Ukrainal on täna vähe valikuid. Kas taanduda, leppida kokku veelgi kahjulikemas tingimustes või üritada peatada Venemaa ja tema toetatud separatistide pealetung? Ilmselt on eeskätt Ukraina huvides just viimane stsenaarium, sest üksnes nii on ukrainlastel võimalik oma vabadussõda võita.

Lääneriikidel tuleb täna mõista, et Venemaa ei ründa üksnes Ukrainat. Läänevastane propagandasõda, strateegiliste pommitajate lennud musklinäitamisena ning Euroopa ühtsuse lõhestamiskatsed on muutunud peaaegu igapäevasteks. Nii USAl kui Euroopa Liidul tuleb mõista, et Venemaa sõda Lääne väärtuste vastu on põhimõtteline ning seda saab peatada üksnes otsustava tegevusega.   

Seepärast peaksid lääneliitlased kiiresti kaaluma Ukraina sõjalist toetamist. Juba sellel nädalal kogunevad NATO kaitseministrid, kes võiksid sellel teemal alustada tegevuste koordineerimist.

Kaitseotstarbelise relvastuse suuremahulised tarned võimaldaksid Ukrainal paremini kaitsta oma suveräänsust, millest sõltub kogu Euroopa edasine julgeolek. Ukraina vajab kiiremas korras näiteks suurtüki- ja raketitule paremaks tõrjumiseks radareid, mehitamata õhusõidukeid, vastaste droonide avastamiseks ja neutraliseerimiseks vajalikku elektroonilist võimekust, turvalisi sidesüsteeme, soomustatud Humveesid ja meditsiinilist varustust.

Eesti on Ukrainat toetanud vabatahtlike annetuste kaudu just meditsiinilise varustuse tarnimisega. Kodanikuühenduse Vaba Ukraina tegevuse toel on juba täna Ukraina rindel päästetud paljude võitlejate elud.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tere,

Kõik on artikklis kenasti väljarvatud russofoobia ilmingud. Igale normaalselt mõtlevale inimisele on selge tavatõde, et kodusõja konfliktipessa relvade lisamine on samaväärne õli tulle valamisega. Ka see on selgelt läbinähtav kelle huvides oli Ukrainas natsipööre sooritada. Täna tuleks Euroopaliidul ümberhinnata oma iseseisvuse ja valikuvabaduste piirid, kui palju sõltub EU Nato ja Obama poliithuvidest? Sama on ka Eesti edukusega, kas me peame ikka pimesi järgima EU kõiki poliitotsuseid või suudame ükskord ületada seda karja mentaliteeti ja teeme ise meile kasulikke otsuseid? Miks Eesti poliitikud ei hinda enda poliitotsuseid majandusliku tagajärje tulemustest lähtuvalt? Poliitika ja majandus ei saa eksisteeridaq teineteisest sõltumattult.

Edu,
Ronald

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?