Eesti-Vene piirileppe konsultatsioonidest

Riigikogu väliskomisjoni tänasel istungil kuulati ära kõigi fraktsioonide esindajate ja fraktsioonidesse mittekuuluvate saadikute arvamused Eesti-Vene piirilepingu teemal ning otsustati konsensuslikult soovitada valitsusel võtta vastu Venemaa ettepanek naasta konsultatsioonide juurde eesmärgiga leidmaks võimalusi mõlemaid pooli rahuldava piirileppe lõpliku jõustamise saavutamiseks.

Pole kahtlust, et riigi piiride õiguslik määratlemine oma naabritega on Eesti rahvuslikes huvides. Kirjutasin piirileppe ja Eesti-Vene suhete teemal siinsamas ajaveebis ka 12. juunil, mistõttu ei hakka ennast kordama. Siis öeldu kehtib ka tänase otsuse järel.

Tänasele kirjale allakirjutanud rõhutasid, et "ettepanek põhineb teadmisel, et Eesti soovib arendada teineteise suveräänsust ja õiguslikku järjepidevust austavaid suhteid kõikide oma naaberriikide, sh Venemaaga".

Mul on hea meel, et saavutasime poliitilise konsensuse sedavõrd olulises välispoliitilises küsimuses. Nüüd on järg valitsuse käes. Loodetavasti veel sellel nädalal arutab kabinet esitatud soovitust. 

Eks konsultatsioonid näita, kas Venemaal on seekord tõsi taga ning soov ka tegelikult piirileppe jõustamiseni jõuda. Igatahes on kujunenud võimalus seitse aastat tagasi tupikusse jooksnud piirileppe teema taas diplomaatiliste kõnelusteni viia.

Väliskomisjon hoiab teraselt silma peal edasistel arengutel.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA