Reaganil oli suur panus Eesti taasvabanemises


Pühapäeval möödub sada aastat USA 40. presidendi Ronald Reagani sünnist. See on aastapäev, mida tähistatakse paljudes maailma riikides, sest selle suurmehe tegevus jättis väheseid ükskõikseks ning mõjutas olulisel määral maailma arenguid. Ka Eestis on Reagani sünniaastapäev leidnud kenasti tähelepanu. 

Eesti taasvabanemine oli imeline protsess. Mäletan hästi 1988. aasta sügist, kui me Tartu Ülikooli kursusevendadega "vanas Pällis" enne magamaminekut arutasime, kaua see impeerium veel püsti seisab ning kaua läheb aega Eesti vabanemiseks. Siis oli üldine arvamine, et ehk hiljemalt kümne aasta pärast oleme priid. Me ei kujutanud tollel hetkel ettegi, et ülikooli lõputunnistusel ilutseb juba Eesti riigivapp.

Sama vähe kujutasime me ette toonase USA presidendi Reagani tegelikku panust Nõukogude Liidu lagundamisse. Salajane majandussõda ning järjekindel survepoliitika Nõukogude Liidu suhtes andsid võimsa tulemuse. Võib julgelt väita, et kui poleks olnud Reagani julgust ja sihikindlust 1980ndate aastate algul, poleks Moskva olnud sunnitud ka alustama perestroikat. Kirjutan sellest lähemalt oma raamatus "Venemaa: valguses ja varjus".

Mul on väga hea meel, et Riigikogu väliskomisjon pidas vajalikuks üksmeelselt toetada minu pakutud avaldust seoses Reagani sünniaastapäevaga. Selles kutsume muuhulgas Tallinna linnavalitsust üles jäädvustama Ronald Reagani nimi pealinna avalikus ruumis. Parim koht selleks oleks minu arvates välisministeeriumi taga asuv nimetu park, kus Nõukogude ajal oli kommunist Hans Pöögelmanni kuju. On tulnud aeg tähistada vääriliselt Eesti taasiseseisvumisele sedavõrd palju kaasa aidanud president Reagani nimi.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA